Създават „отворена категория“ за транссексуални атлети в плуването

0
"Ще бъдем първата федерация, която го прави“, каза Ал-Мусалам на извънреден конгрес на Федерацията
"Ще бъдем първата федерация, която го прави“, каза Ал-Мусалам на извънреден конгрес на Федерацията Снимка: Gettyimages

ФИНА е твърдо решена да запази отделни мъжките и женските състезания

Плуването възнамерява да създаде „отворена категория“, която да позволи на транссексуални атлети да участват в отделен клас на всички професионални нива, обяви президентът на Международната федерация по плуване (ФИНА) Хусаин Ал-Мусалам. Политиката обаче ще изключи много транссексуални спортисти от женското елитно плуване, информира NOVA

„Не искам на нито един атлет да му бъде казвано, че не може да се състезава на най-високо ниво. Ще основа работна група, която да създаде отворена категория за нашите спирки. Ще бъдем първата федерация, която го прави“, каза Ал-Мусалам на извънреден конгрес на Федерацията. Той говореше, след като ФИНА разкри политика на приобщаване, която бе одобрена от членовете.

Брент Новицки, главният изпълнителен директор на ФИНА, добави, че организацията е твърдо решена да запази отделни мъжките и женските състезания. Той каза още, че Федерацията „осъзнава, че определени лица могат да не участват в категорията, която най-много съвпада с тяхната законна полова идентичност“.

Според правилника, поясни Новицки, мъжките състезания ще са отворени за всички. Но „мъжки до женски транссексуални атлети и интерсексуални атлети могат да участват само като женски атлети в състезания под егидата на ФИНА, или да поставят световни рекорди, ако могат да докажат, че не са преживели нито един елемент на мъжки пубертет“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Гост
    Ще повърна! На къде отива света? Вместо да ги лекуват ще им правят отделени категории.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари