Създателят на СДС днес работи като пазач

1
Бившият велик син депутат и червен кандидат за вицепрезидент Румен Воденичаров бди на входа на градината
Бившият велик син депутат и червен кандидат за вицепрезидент Румен Воденичаров бди на входа на градината

Бившият депутат от Великото народно събрание и един от основателите на СДС Румен Воденичаров днес работи като пазач. Един от емблематичните политици на прехода изкарва някой лев към мизерната си пенсия, като пази животните в софийската зоологическа градина.

Воденичаров е известен с прякора Хамелеона, тъй като е един от създателите на СДС, а после стана кандидат за вицепрезидент, издигнат от БСП. За него на изборите през 1992 г. гласуваха над 1,5 милиона българи.

От няколко месеца Румен Воденичаров работи като редови охранител в столичния зоопарк. Като екстра към ангажиментите си той чете и лекции пред ученици в зооучилището на най-големия у нас животински парк.

Участникът в най-важната и шумна политическа кръгла маса в историята на България, начертала много съдби в зората на демокрацията, и кандидат за вицепрезидент с Велко Вълканов на президентските избори през 1992 г. е попаднал на новото си работно място не с държавно или общинско назначение.

Той е служител на частна фирма, която получи от Столичната община чрез конкурс правото да охранява обектите на зоопарка. 

В момента посетители на зоологическата градина с по-дълга памет с учудване забелязвали политика да стои „на пост" на един от двата входа. „Много интелигентен и спокоен човек. Той е химик. Участвал е в много високопланински експедиции, сред които в Хималаите", хвалят пък Воденичаров други служители в зоопарка.

А заради уменията на почти 77-годишния Румен да разказва увлекателно той получил покана да изнася по един час лекции на по-големите деца, записали се в лятното зооучилище.

Ако сега едва ли някой от основния посетителски поток в царството на животните в клетки - деца и тийнейджъри, познава охранителя чичко Воденичаров, през 90-те години на миналия век той бе от най-разпознаваемите политици.

Химикът по професия и работил във фармацията още преди 1989 г. е сред появилите се и у нас дисиденти. Става съосновател на СДС, участва в Кръглата маса, избран е за депутат във ВНС. Оглавява Независимото дружество за защита на правата на човека в България, както и сдружението „Хелзинкски наблюдател - България".

После обаче - през 1992 г., става подгласник на кандидата за президент на БСП Велко Вълканов, макар кандидатурата им да е издигната от инициативен комитет. Заемат второ място след спечелилия Желю Желев.

През 2010 г. Воденичаров е избран за зам.-председател на политическа партия „Нова зора", която пък е коалиционен партньор на БСП.

Голямата страст на новия зооохранител са планините. Румен Воденичаров е инструктор в Планинската спасителна служба. Участва в много високопланински експедиции, включително в Хималаите. Но казва, че не се е отказал от политиката, а само не е на преден план, защото не искал да е зависим.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари