Създадоха изкуствен интелект за обучение на хирурзи

0
Невронната мрежа беше обучена на базата на голямо количество видео данни, които реални лекари коментираха
Невронната мрежа беше обучена на базата на голямо количество видео данни, които реални лекари коментираха Снимка: Фейсбук

Невронната мрежа беше обучена на базата на голямо количество видео данни, които реални лекари коментираха

Екип от учени от Калифорнийския технологичен институт и USC Keck School of Medicine създадоха базирана на изкуствения интелект система SAIS за обучение на хирургически умения. Резултатите от изследването са публикувани в поредица от статии в списанията Nature Biomedical Engineering and Digital Medicine и Communications Medicine, информира БГНЕС.

Обикновено процесът на обучение за млади хирурзи включва гледане на по-опитни хирурзи, които им показват своите умения и техники на практика. Сега SAIS ще позволи на младите лекари да изучават ефективността на собствената си работа без присъствието на трети страни. Системата анализира видеозаписи от операцията и след това определя какъв тип операция е извършена и колко добре я е извършил хирургът.

Невронната мрежа беше обучена на базата на голямо количество видео данни, които реални лекари коментираха. Действията на здравните работници се оценяват въз основа на индивидуални движения, като задържане на иглата, прокарване и изваждане от тъканта. По време на тестването SAIS успя да предостави точна и последователна обратна връзка на младите хирурзи. Тя им посочи нивото на квалификация и отбеляза кои умения трябва да се подобрят. Всички препоръки на изкуствения интелект съвпаднаха с коментарите на истински хирурзи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари