Саудитска Арабия скъса отношенията с Иран

0
По-рано днес в Техеран бях задържани 40 демонстранти заради снощната атака срещу саудитското посолство
По-рано днес в Техеран бях задържани 40 демонстранти заради снощната атака срещу саудитското посолство Видео: RUPTLY

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр съобщи тази вечер, че Саудитска Арабия къса дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и иранската реакция, последвала екзекуцията на саудитски шиитски духовник, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия реши да скъса дипломатическите си отношения с Иран и иска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа, заяви министърът на пресконференция в Рияд.

По-рано днес в Техеран бях задържани 40 демонстранти заради снощната атака срещу саудитското посолство, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна.

До момента 40 лица, които са проникнали във вътрешността на посолството, са идентифицирани и задържани. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от Франс прес.

По-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че по никакъв начин не може да бъдат оправдани снощните атаки срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран и саудитското консулство в Машхад.

Действията на група екстремисти снощи в Техеран и Машхад срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия, които юридически и религиозно трябва да са под защитата на Ислямската република, е напълно недопустимо, заяви президентът Рохани, цитиран от агенция ИРНА.

Реакциите днес:

Лигата на арабските държави осъди днес нападението срещу дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Техеран и Мешхед, извършени от ирански демонстранти в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския теолог Шейх Нимр ан Нимр.

Генералният секретар на лигата Набил ал Араби заяви, че тези атаки са "грубо нарушение на международните норми".

"Иранското правителство носи отговорност за охраната на тези представителства в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.", подчерта той.

Ал Араби призова Иран да уважава принципа на ненамеса във вътрешните работи на арабските държави. "Нито една страна няма право да коментира съдебни решения на суверенни държави", каза той.

С аналогична декларация излезе и египетското външно министерство.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн пък призова властите в Саудитска Арабия да въведат мораториум върху смъртните наказания. Това се казва в негова декларация, цитирана от ТАСС, която бе разпространена в Женева днес.

По-рано днес САЩ призоваха Иран и Саудитска Арабия да не предприемат действия, които могат да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток и до изостряне на противоречията между сунити и шиити, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Говорителка на Държавния департамент на САЩ каза, че американското правителство "следи съобщенията за протестни акции пред различни дипломатически мисии на Саудитска Арабия в Иран", предизвикани от екзекуцията на шиитския теолог Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия.

Говорителката Елизабет Трюдо отбеляза, че американското правителство "подкрепя правото на мирно провеждане на протестни акции", но в същото време "осъжда по най-решителен начин всякакви нападения срещу дипломатическа собственост".

В създалата се ситуация Вашингтон настоява "правителството на Иран изцяло да изпълнява своите международни задължения по защитата на тази собственост" и да възстанови спокойствието. В заключение Трюдо призова "всички страни да избягват всякакви действия, които изострят обстановката в региона".

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари