Саудитска Арабия ще бъде домакин на среща за мир в Украйна

0
На преговорите няма да участва Русия
На преговорите няма да участва Русия

На преговорите няма да участва Русия

Саудитска Арабия ще бъде домакин на преговори за постигане на мир в Украйна, с участието на западни държави, Киев и ключови развиващи се страни, включително Индия и Бразилия, но без Русия, в началото на следващия месец, съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и БТА.

Срещата се очаква да събере високопоставени представители от над 30 страни в Джеда на 5 и 6 август, посочва вестникът, цитирайки дипломати, участващи в консултациите. Във форума сред останалите страни, които ще участват, са Индонезия, Египет, Мексико, Чили Замбия.

Украйна и западни представители се надяват, че разговорите, могат да доведа до международна подкрепа за условия за постигане на мир, които да са благоприятни за Украйна.

Кремъл, който твърди, че е анексирал около една шеста от територията на Украйна, заяви, че гледа на разговори за мир с Украйна за възможни, само ако Киев приеме новите реалности. По този начин Кремъл визира, че Киев трябва да приеме претенциите над Русия върху територии в Украйна.

Киев казва, че преговори с Русия биха били възможни само след като Москва изтегли войските си от Украйна.

От поканените в Джеда страни не е ясно колко ще дойдат действително. Подобен кръг от разговори имаше и през юни в Копенхаген.

Засега участието си в срещата в Джеда са потвърдили Полша, Великобритания, Република Южна Африка и ЕС. Очаква се във форума да присъства и Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност към Белия дом.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари