Сътрудник на Ружа Игнатова: Сигурно е убита

2
Тя беше некомпетентен мениджър, който умишлено се обграждаше с хора със слаби умения, каза още Франк Шнайдер
Тя беше некомпетентен мениджър, който умишлено се обграждаше с хора със слаби умения, каза още Франк Шнайдер

Въпреки че имаше много ясна идея, убедително присъствие и беше много интелигентна, тя беше некомпетентен мениджър, който умишлено се обграждаше с хора със слаби умения, казва за нея още сътрудникът й

Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, съобщи за пръв път, че до последно Ружа Игнатова е имала "свои хора" в София, които са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции, пише Дневник.

"Криптокралицата", както я нарекоха медиите, е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България.

В интервю, публикувано миналата седмица, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че вероятно е убита. "Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното."

Пред италианското издание Notizie Geopolitiche (NG) Шнайдер отхвърля подозренията, че е помогнал на българката да избяга и да се скрие - твърдение, което било тръгнало от показания на брат ѝ Константин след арестуването му през 2019 г. в Лас Вегас.

Той посочва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 г.

"Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, но тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, след като знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк вече се интересува от нея, а гаджето ѝ Армента сътрудничеше с ФБР срещу нея.", предава "Дневник".

В интервюто той разказва, че са знаели по това време за планове на САЩ тя да бъде задържана, като се инсценира с помощта на Джилбърт Армента покана в Коста Рика за среща с кандидат да купи OneCoin от нея.

"Ружа записваше всичките си разговори с Джилбърт, както поискаха нейните високопоставени контакти в България, които планираха да се противопоставят на скандалните планове на американците. Посъветвах я при тези обстоятелства да не пътува. Но тя обясни, че нейните хора в България са ѝ казали да напусне страната на 25 октомври, защото ще има полицейска акция по линия на правното сътрудничество с Германия", твърди Шнайдер.

В действителност това е проведено месеци по-късно, казва Шнайдер, и смята, че българските власти са искали да си създадат алиби пред Берлин, за да отговорят, че Ружа била извън страната и нямало как да я разпитат.

Тя заминала с ранен полет на Ryanair на 25 октомври 2017 г. за Атина с един от охранителите си и му се обадила в Лондон след кацането.

"Обясни ми, че бодигардът ѝ имал "инструкции" да я остави и да се върне в София. И двамата бяхме объркани кой би дал такива инструкции. Тя ми потвърди също, че телохранителят ѝ казал да замине по-късно същия ден за Солун, където щели да я поемат други негови колеги."

После се обадила от Солун, за да каже, че получила съобщение да чака новия екип няколко часа на летището, но ѝ било скучно и щяла да се разсее с малко шопинг. Вечерта позвънила от кола, с която пътувала за България, и обяснила, че влизането ѝ в страната няма да бъде регистрирано на границата и ако може да се срещнат в София седмица по-късно.

"В 2 след полунощ лондонско време получих съобщение "safe house", което беше странно, защото разговаряхме само на немски. След това нямам никаква връзка с нея."

Франк Шнайдер разказва за първите си дни в OneCoin и ги описва с думите "бизнес моделът беше сложен и днес е труден за разбиране".

"OneCoin беше смесица от откачения свят на мултилевъл маркетинга (MLM) и още по-лудия свят на криптовалутите. Резултатът бе "турболудост". MLM не е незаконен, но често е на ръба на закона и много MLM организации са в някаква фаза на конфликт със закона."

По думите му неговата компания "Сендстоун" (Sandstone) подробно разследвала коя е Ружа Игнатова и за какво става дума, след което се е заела да помага да се оправят множеството недостатъци на OneCoin "по всички фронтове" - от това да се познават процедурите за работа с клиентите през спазване принципите на корпоративен мениджмънт до управление на репутацията и правни предизвикателства.

Сега Франк Шнайдер твърди, че "повечето, ако не и всички мои констатации бяха просто пренебрегвани от Ружа" и не е успял да промени хората в компанията, чийто бизнес непрекъснато се разраствал.

"Въпреки че имаше много ясна идея, убедително присъствие и беше много интелигентна, тя беше некомпетентен мениджър, който умишлено се обграждаше с хора със слаби умения, делегираше почти всякаква дейност и накрая напълно изгуби контрол върху фондове, транзакции, клиенти и корпоративна дисциплина в дейността на ключови свои служители."

Запитан какво по-точно е работил за Ружа Игнатова, той споделя:

"Първоначално правихме поредица от проверки на хората, участващи в дейността ѝ. Скоро се оказа, че има проблеми с всеки по всички направления на компанията. Светът на MLM ми беше непознат и се оказах в паралелна вселена от хора, които и преди OneCoin правеха милиони от това да продават какво ли не през своите мрежи. Всички, помагали на Ружа да управлява финансите, ми бяха непознати - от приятеля ѝ Джилбърт Армента до всички компании за обработка на финансите и доставчиците на бизнес услуги."

Шнайдер настоява, че OneCoin не е замислена като схема за измама или пране на пари. Ружа Игнатова била вдъхновена от подобни идеи и концепции, но никой не очаквал такъв експлозивен успех. Фирмата станала жертва на комбинацията от бързо разрастване и слабо управление, твърди той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Spermaman
    "Сложен" бизнес модел? Нищо не е сложно, схемата е, "пирамиди, фараони, и балъци за милиарди". Тия са нямали никакъв продукт. Само са обещавали на балъците как бързо ще забогатеят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари