САЩ ще доставят 15 милиарда куб метра втечнен природен газ за пазара на ЕС

0
Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива
Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива Снимка: iStock

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ (ВПГ) за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива, предаде БТА. 

"Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия", каза американският държавен глава в Брюксел. Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия.

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да подсигури, че те ще могат да получат още около 50 млрд. куб метра ВПГ поне до 2030 година, сочи документ, предоставен от Белия дом.

Тъй като американските заводи за ВПГ произвеждат с пълен капацитет, според анализатори по-голямата част от допълнителния газ за Европа ще трябва да бъде износ, предвиден първоначално за други части на света.

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън.

По думите ѝ блокът ще увеличи вноса на американски ВПГ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия, отбелязва ДПА.

ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на белия дом и цитирано от ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    ...
    A със зелното лайно, зелената сделка, де, какво стана. Гретито Тунберг що мълчи и то. Този газ не е никак екологичен. Германия нали е еко топ фъшкия ? Сега от него ли ще гори ? И 15 милиарда за коя точно държава ще бъдат ? Пак богатите ще грабят повече от бедните ли ? Какви жалки боклуци сте. А истината е, че ВЛАДИМР ВЛАДИМИРОВИЧ ви го начука през дрехите. Русия няма какво повече да губи, но вие ще загубите всичко.
  • 5
    1
    !!??
    интересно как бай дън ще задължи американските частници да търгуват с европа, ако имат по-добри оферти от азия например?!? май пак сама пропаганда?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари