САЩ са удвоили покупките на уран от Русия

1
През първата половина на годината САЩ са закупили 416 тона уран от Русия
През първата половина на годината САЩ са закупили 416 тона уран от Русия

САЩ са увеличили значително покупките си на уран и от Великобритания

През първата половина на годината САЩ са закупили 416 тона уран от Русия, което е 2,2 пъти повече спрямо същия период на миналата година и е най-високото ниво от 2005 г. насам. Това показват изчисления на РИА Новости, базирани на данни от Националната статистическа служба на САЩ.

Русия доставя на САЩ само гориво, обогатено с уран-235, което е основният елемент от "радиоактивните“ покупки на Вашингтон. В същото време анализът взима предвид и данни за вноса на природен и обеднен уран, който американците купуват и от други държави.

Според изчисленията на агенцията през първите шест месеца на тази година САЩ са увеличили покупките на уран от Русия 2,2 пъти - до 416 тона уран от 188 тона за същия период на миналата година. За последен път такива стойности са регистрирани през 2005 г., когато 418 тона гориво са внесени в САЩ от Русия.

САЩ са платили 696,5 млн. долара за доставения руски уран, най-високата стойност от 2002 г. насам - по-ранна статистика по месеци няма. През годината разходите за доставки се увеличават 2,5 пъти, а делът се увеличава с 13% - до 32%.

САЩ са увеличили значително покупките си на уран и от Великобритания - с 28%, до 383,1 млн. долара, в резултат на което той представляваше малко под 18% от целия внос. Най-значително увеличение на доставките идва от Франция, която е внесла гориво на американския пазар за 319 млн. долара (15% от общия внос) срещу 1,9 млн. долара година по-рано.

Първите пет доставчици също включват Германия (13% от вноса), която е увеличила доставките с 1,5% до 277 млн. долара, и Канада (11% от вноса), удвоявайки ги до 247,5 млн. долара. Последната е единственият основен източник на природен уран за САЩ. В същото време Нидерландия, която е заемала второ място миналата година, е намалила наполовина доставките до 193 млн. долара, падайки на шеста позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари