САЩ посреща 100-хилядния български студент

0
Генералната US консулка Кейт Макгиъри очаква тази година да бъдат одобрени около 6000 кандидати от България
Генералната US консулка Кейт Макгиъри очаква тази година да бъдат одобрени около 6000 кандидати от България Снимка: Труд/ Олег Попов

Новият американски посланик у нас Ерик Рубин избра за своя първа официална проява да връчи лично визите на първите 5-има български студенти, които ще участват в традиционните летни бригади на САЩ през тази година.

“Много съм горд да се срещна с български студенти и да им пожелая успех, приятелства и забавления в САЩ, програмата ще им помогне да тръгнат по пътя на успешната кариера, която надгражда глобалната им перспектива, владеенето на английски език и взаимоотношенията, които изграждат”, каза Рубин.

И отбеляза, че основната цел на т.нар. студентски бригади е насърчаване на културния обмен и укрепване на отношенията между България и САЩ. Лятната програма за работа и пътуване съществува от 2000 г. и се радва на голяма популярност.

Генералната US консулка Кейт Макгиъри очаква тази година да бъдат одобрени около 6000 кандидати от България, колкото са били и през 2015 г. Ако това стане, общо участниците за 16 години ще надхвърлят 100 000.

Много студенти работят в САЩ през лятото по няколко пъти по време на следването си. В момента най-популярни сред предпочитанията на младежите са щатите Мериленд, Масачузетс, Охайо, Флорида и Ню Джърси.

От ноември 2015 г. съществува асоциация на успешно завършилите програмата, която помага за поддържане на мрежа от контакти и професионалното развитие на участниците.

Макгиъри съобщи още, че отказите за US визи за българи през 2015 г. са били 17,3%, което е твърде далече от изискваните максимум 3%, за да падне този режим за страната ни.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари