САЩ похвалиха Тодор Тагарев за помощта за Украйна

1
Военният министър и началникът на отбраната са имали срещи в Държавния департамент
Военният министър и началникът на отбраната са имали срещи в Държавния департамент Снимка: Министерство на отбраната / Facebook

Военният министър и началникът на отбраната са имали срещи в Държавния департамент

САЩ похвалиха България за даваната военна помощ на Украйна.

Това стана по време на срещите на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Двамата разговаряха с пом.-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел.

"По време на разговорите беше отбелязано постигнатото високо ниво на сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, напредъка при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличаването на средствата за отбрана, и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Единодушни сме, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.", пише Тодор Тагарев в социалните мрежи.

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

В рамките на визитата министърът на отбраната взел участие в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше на живо в специалната онлайн платформа и социалните мрежи. Срещата премина при широк интерес от страна на бивши и настоящи дипломати, журналисти, представители на академичните среди и на центрове за изследване на сигурността. Събитието беше посветено на ролята на страната ни за усилване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския регион.
В рамките на деня министър Тагарев и адмирал Ефтимов посетили Националния университет по отбрана, където се срещнали с президента генерал-лейтенант Майк Плен, с български обучаеми офицери и с представители на академичната общност от Центъра за изследване на сигурността. Основен фокус на разговорите бяха перспективите за съвместни действия за противодействие на дезинформацията.

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    До българин
    По заповед на САЩ си извади играчката от тъмното място и престани със възвратнопостъпателни движения.
  • 1
    16
    кои братя бе,
    бот българин?!? Тези дето ни бонбардираха 43-та, а 44-та ни харизаха на сталин?!? Те ли са ти братя бе, опортюнист?!?
  • -5
    15
    Българин
    Рушлямските отрепки газ пикаят и вият от яд и злоба, че България подкрепя братска Украйна и за това е похвалена от братята зад Океана! ТероруZZшлямия е вече изтрита от Историята като окупаторска диктатура и жалка варварска държава, която още живее в 15-ти век!
  • 2
    14
    Хипотеза команда 72
    Каква е гаранцията че нашите момчета не делят след сделки с онези момчета? Кой ще осведоми нашата "независима журналистика"? Кой каквото и да говори знайте че става дума за ПАРИ.
  • 2
    13
    Хипотеза команда 72
    Каква е гаранцията че подаръците за украйна не се отклоняват от фирми с украинци и техника или боеприпаси не се появяват в държави от близкият изток или африка и после се делят едни пари под масата? Каква е гаранцията че нашите реактори мяма да цъфнат в някоя държава близка до росатом и да ги си ги сложат да работят и да произвеждат ток? Иран например,Турция..... Разбира се това е една хипотеза.В последно време доста западни журналисти установяват че оръжие и оръжейни системи,дар от запада ма украйна се появяват в близкият изток нез обяснение и коментар.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари