САЩ нареди на Турция да затвори границата със Сирия

0
Администрацията на Обама упражнява настиск върху Турция
Администрацията на Обама упражнява настиск върху Турция

Администрацията на Обама упражнява настиск върху Турция да разположи хиляди допълнителни войници по границата си със Сирия, за да обезопасят участъка, който според американските власти „Ислямска държава“ използва, за да придвижва бойците си, пише изданието The Wall Street Journal.

„Играта се промени. Границите трябва да бъдат затворени“, заяви високопоставен служител в администрацията на Обама. „Това е международна заплаха, и тя идва от Сирия през територията на Турция, подчерта служителят.

От Вашингтон не са посочили конкретен брой на изисканите допълнителните войници, но в Пентагона са изчислили, че за запечатването на границата ще бъдат необходими около 30 хил. военнослужещи. 

Турция официално обяви, че е готова да предприеме необходимите мерки, но все още не е ясно как ще отговори на призива на Вашингтон. Анкара смята, че оценките на Пентагона за броя на войниците са завишени, но отказва да даде свои собствени.

В замяна на борбата с джихадистите, Турция иска по-голяма финансова помощ от Европа, за да се справи с 2,2 млн. сирийски бежанци, които се намират на нейна територия. Анкара настоява и за създаването на зона за сигурност в Сирия – идея, която САЩ засега смята за твърде рискована и сложна.

Американските власти твърдят, че по-сериозно разгръщане на военни по границата, вкл. пехотни и артилерийски единици, би бил най-реалистичният начин да се затворят транзитните маршрути, на които разчитат бойците на ИДИЛ. Така ще се спре и притокът на чуждестранни бойци в Европа.

Лидерите на САЩ и Турция постигнаха принципно съгласие през юли за съвместни усилия за охраняване на границата, но подробното оперативно планиране бе забавено заради противоречия между двете правителства, както и такива в рамките на администрацията на Обама.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари