Съседите: Колят котки в мазето за медицински конци

0
Съседите: Колят котки в мазето за медицински конци

Потребители в интернет се заканват да линчуват семейство лекари, за което се твърди, че са разфасовали животни, източвали им кръвта за плазма, а от червата им са правели медицински конци.

“Да запалим това жилище”, “Смърт за тия”, “Линч по най-жесток начин” са само част от призивите за отмъщение, отправени към семейството на Христина и Михаил Плочеви. Гневът на хората се надигна, след като откраднатият преди 13 дни в София голдън рейтрийвър Доро беше открит в жилището на лекарите. Домашният любимец изчезна на 6-ти септември, докато стопанката му пазаруваше в магазин “Била” в столичния квартал “Лагера”. На снимките от охранителните камери ясно се вижда как Христина и дъщеря й Дочи вкарват четириногото в черно “Ауди” А6 със затъмнени задни стъкла, но двете продължават да твърдят, че кучето е било бездомно, въпреки че имало чип на шията, а от вътрешната страна на каишката името и номерът на стопанката.

След благополучната развръзка с Доро живеещите във вход Б на блок 70 в кв. “Иван Вазов” се събраха в сряда в 21 часа на протест. Оказа се, че целият вход е вдигнал ръце от семейството лекари заради импровизираната зоологическа градина в дома им, където се подозира, че се правят дори опити с животните. Домоуправителката Анка Самарджиева обясни, че проблемите с лекарите датират още от 1992-а година. Тогава в мазето гледали голям брой котки. “Чували сме, че с тях правят страшни неща, но не сме виждали с очите си”, обясни жената. “Използват няколко коли, аудито, една вишнева, не й знам марката, имат и трета. Виждаме ги да качват черни найлонови торби в тях и то много бързо, не можем да разберем какво има в тях, но в блока мирише на разложено животинско месо”, допълни комшийката Стефка Миленова.

Повечето хора са категорични, че в блока мирише неистово на котешка урина и мърша, а зимата имало огромни мухи. “Аз съм един етаж над тях и няма да ви казвам прането ми как се омирисва", обясни пенсионерът Васил Плочев. Той е един от малкото съседи на Плочеви, който в прав текст твърди, че семейството е клало котки в мазето, за да прави от червата им медицински конци. Васил дори предполага, че убитите животни след това се изгарят. Според ветеринари обаче тази практика е била използвана преди години, но не и сега, защото конците вече са синтетични. Медици допуснаха, че върху животните най-вероятно са били изпитвани медикаменти и ваксини.

“След като закриха вивариума (място, където се отглеждат опитни животни за тестване на медикаменти) към Ме­­дицинска академия, Пло­чеви го преместиха в нашия блок”, разказва домоуправителката Самард­жие­ва. Напрежението между лекарите и съседите им ескалирало дотам, че Михаил заплашил възрастната си съседка Лидия Мачева, която също била против неприятните миризми. “Каза ми, че ще ме удари и ще ме остави на място във входа”, спомни си Лидия.

Хората от блока твърдят още, че Плочеви са наели и съседния до тях апартамент на третия етаж и го използвали за склад. Имали си работници, които им помагат в отглеждането на животните.

Сигурно има 20 котки в тях, гледат ги в клетки, наредени до стената. Имат и породисти кучета, наскоро разхождаха две хъскита. Из­­пращали сме сигнали до кого ли не, до кмета на район “Триа­дица”, полиция сме викали, нищо не се променя", посочват хората от протеста. Според тях институциите предупреждавали Плочеви, че ще идват на проверка и ги карали да осигурят достъп до жилището им, при което те веднага изкарвали животните и ги карали на вила в село Росоман.

Д-р Михаил Плочев е хирург в белодробната клиника в Спе­циа­ли­зи­раната болница по белодробни болести “Света София”. Колеги го описват като добър професионалист, но отказват да говорят за личния му живот. Съпругата му работи в лаборатория към Медицинска академия, твърдят хората от блока. Според тях и дъщеря им Дочи учи медицина.

Нищо нередно няма, не сме крали куче, то беше бездомно, дали сме си обясненията в Шесто РПУ, така че всичко хубаво ви пожелавам, ходете си правете предаването”, коментираха пред ТВ7 семейство Плочеви от асансьора.

От 14 г. вземали палета от обяви в мрежата

Двете жени, които откраднаха голдън ретривъра Доро, събирали от години кучета по обяви в нета. Те следели сайтовете, с които потребители търсят нов грижовен стопанин, на когото да подарят домашния си любимец. Дочи и майка й Христина обещавали, че ще бъдат всеотдайни към животното. В сайта dog.bg десетки хора разказват как се се опарили от схемата. “Ще се грижа за него, както се грижа за детето ми”, обещавала Христина Дочева, преди да вземе кученцата. В измамата се усъмнява потребител във форума, след като публикува обява за 12 бебета и 6 възрастни, всичките осиновени от Дочева. Бдителният граждани установил, че тя събирала животни още от 2000 г. и решил да й се обади, за да види как са животните му. “Срещите винаги се уреждат някъде навън, но двете жени идват. Обикновено пристига мъж, а след като бъдат взети, е невъзможно да се осъществи контакт с осиновителите”, пише още във форума.

Събирали четириноги, за да точат фондации

Христина не е осиновявала кучета от нас и не сме получавали сигнали или жалби”, обяснява шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков. По думите му името й фигурира в онлайн системата само като член на Национален фонд за защита на животните, която е част от Световната организация WSPA. В нея членували и видни българи, като едно от имената е на покойния главен прокурор Иван Татарчев, а организацията е под патронажа на княгиня Калина Българска. Въпреки това д-р Нейков не изключи възможността това да е само параван, зад който Дочева да прикрива истинската си дейност. “В инетернет пространството има много хора, които събират кучета уж за да се грижат за тях, а всъщност изкарват само печалба”, обясни д-р Нейков. По думите му само в столицата имало 30-40 “природозащитници”, които се прикривали зад международни организации, за да точат средства от милостиви чужденци. “Завират в един апартамент по 20 кучета, под претекста, че ще им намерят дом в Австрия или Германия. Това не е нормално, защото това причинява стрес на съседите не само заради шума от животните, но и заради смрадта, която се носи от тях”, допълни Нейков.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари