Санкциониран от КПКОНПИ ще строи новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

1
Бивш директор на БЕХ и „Булгаргаз“ поема новите ядрени мощности след забрана да заема висши държавни длъжности
Бивш директор на БЕХ и „Булгаргаз“ поема новите ядрени мощности след забрана да заема висши държавни длъжности Снимка: АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ЕАД / Facebook

Бивш директор на БЕХ и „Булгаргаз“ поема новите ядрени мощности след забрана да заема висши държавни длъжности

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" смени шефовете на дъщерната си компания, която ще строи новите блокове в централата. За изпълнителен директор АЕЦ "Козлодуй - Нови Мощности" е назначен Петьо Иванов, който преди пет години беше изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) както и в ръководството на "Булгаргаз". Тогава той беше уличен от Комисията за противодействие на корупцията за конфликт на интереси. Две години по-късно съдът потвърждава решението на комисията. Самият Иванов имаше едногодишна забрана да заема висши държавни длъжности.

Досега изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" беше Валентин Илиев, а членове на съвета на директорите Георги Кирков и Ивайло Иванов. Те също са сменени като постовете им ще заемат - бившият директор за България на канадската компания "Дънди прешъс метълс" Алекс Нестор и Свилен Спасов, чиято работа беше свързана с американската "Уестингхаус" в България. Именно дружеството се очаква да е доставчик и на новите ядрени реактори за седми и осми блок на "Козлодуй".

От БНТ са изпратили въпроси към ръководството на ядрената централа. От Националната телевизия са получили следните отговори:

  • Какви са мотивите за смяна на ръководството на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности"?

"Пред „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД стоят сериозни отговорности и предизвикателства, свързани със стратегическите задачи по изграждането на 7, а в по-далечна перспектива - и на 8 блок на площадката на атомната централа. В тази връзка, и във връзка с решенията на Народното събрание и Министерски съвет за изграждане на 7 блок, едноличният собственик на капитала на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД взе решение съставът на Съвета на директорите да бъде увеличен от 3 на 5 членове и да се назначат експерти с опит в изграждането и управлението на големи проекти."

"Ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД ще продължи да разчита и занапред на досегашното ръководство на проектната компания и благодари за всичко, свършено до момента, което е от ключово значение за подготовката на площадката за изграждане на нови мощности."

  • Как са избрани новите членове на Съвета на директорите? Конкурс, лични връзки или нещо друго?

"Членовете на Съвета на директорите са избрани на база професионални умения, лични качества и опит във вземане на трудни и отговорни решения."

  • Новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" имаше забрана за заемане на ръководни постове в държавни дружества заради конфликт на интереси. Изтекла ли е забраната, взети ли са под внимание нарушенията, които е правил преди това?

"Наложената забрана е със срок 1 година и е изтекла."

  • Съгласувани ли са назначенията с принципала на АЕЦ "Козлодуй"?

"Всички решения на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД съгласно устава на дружеството са съгласувани с едноличния собственик на капитала и с Българския енергиен холдинг и са законосъобразни."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Хмм
    Важно, че изтекъл срока, а конфликта на интереси дали съществува още?...или вече няма значение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари