Само 40% от територията на България е описана в кадастралната карта

0
Сега съществуващите карти са с актуалност от 1985-та година
Сега съществуващите карти са с актуалност от 1985-та година

Едва 40 на сто от територията на страната е описана в кадастралната карта на България, което е над 8 милиона недвижими имота.

Необходимо е ускоряване на процеса на изготвяне и обновяване на националния кадастър и завършването му в обозримо бъдеще, подчерта заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, предава БНР. 

Кадастърът е обхванал всички областни градове - над 110 града-общински центрове, и над 700 други населени места. Трябва да се изработят и специализирани карти на критичната инфраструктура, свлачищни райони, води и водни басейни и други карти, които се отнасят до ограничения в ползването на имотите или инвестиционни намерения в тях. Това ще доведе до пълна информационна система на кадастъра, на базата на която могат да се взимат много по-информирани решения както от инвеститорите, кредитните и застрахователни институции, така и от данъчните власти и приходните агенции. Информацията е на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев: 

Необходимо е част по-скоро да се започне работа по изработване на нова едномащабна цифрова топографска карта в мащаб 1:5000. Сега съществуващите карти са с актуалност от 1985-та година.

Доста дълъг път имаме да извървиме към дигитализация на кадастралните и всички геопространствени данни, каза Александър Лазаров, председател на "Гесалианс". До 2021-ва година европейска директива изисква всички пространствени данни да бъдат хармонизирани и достъпни чрез единна платформа: 

За момента много малко ведомства са трансформирали данните си според стандартите, които се изискват.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари