Сагата с гимназията по Механотехника продължава!

3
Бивш ученик и преподавател взе отношение по материалите появили се за русенската гимназия
Бивш ученик и преподавател взе отношение по материалите появили се за русенската гимназия

Уважаеми Господин Райнов,

Аз също искам да взема отношение по материалите, които се появяват във връзка с Професионална гимназия по Механотехника "Юрий Гагарин". За мен това е важно, защото аз съм бивш ученик на гимназията и бивш преподавател по професионална подготовка в същата гимназия. Голяма част от живота ми е свързан с тази гимназия и не ми е безразлично какво се случва там.

За никого не е тайна, че гимназията е знаково училище за Русе. Тя е със славна история и е базовото училище от което са се изградили всички технически училища в Русе. Възпитаници на гимназията са известни политици, общественици, специалисти. Но да се върнем конкретно на темата. Не съм против това да се критикува, но критиката трябва да е добронамерена, а не тенденциозна. Освен това анонимността не е приемлива. Писания от рода "един мой приятел, който учи там" или "аз съм бивш ученик на гимназията" не вършат работа, ако лицето остава с маска.

Колко вярно има в написаното? Вярно ли е, че в стаите е студено? Да вярно е! Сградния фонд е много стар,дограмата не е добра, а парната инсталация често създава проблеми; при това температурите тази зима са твърде ниски. Вярно е и това, че парите не достигат за материали и консумативи. Само че, това е на сметката на този, който е измислил идиотизма наречен "делигирани бюджети". Нещо което е изключително вредно за българското образование. Някой се опитва да ми обясни, че директора трябва да носи отговорност, ако някои ученици отсъствуват от училище.

Това сериозно ли? Та те са станали 11 или12 клас и не знаят, че основното им задължение е да посещават училище! Така ли? Директорът, чрез класния ръководител трябва да уведоми родителят, защото и той носи отговорност за постъпките на детето си. Това дето учителят има час, обаче не е в час, а си пуши цигарата с директорката, не искам да го коментирам, защото си е откровена лъжа! Лъжа е и това, че не се води нормален учебен процес. Познавам добре колегите си и твърдя, че са знаещи и отговорни хора.

Факт е, че с идването на госпожа Димитрова се направиха много неща и за ремонти и за материалната база и за самия учебен процес. В продължение на много години материалната ни база беше много остаряла. Просто нямаше пари! Сега има и нов учебен автомобил и ново оборудване. Няма как неща, които са затлачени с години, да се решат от раз. Вижда се, че госпожа Димитрова много се старае, макар че никак не и е лесно. Трябва да се спре с това плюене, когато човекът работи и се опитва да направи нещо! И понеже стана дума за "правенето на нещо", да Ви кажа: Ние от 2001 година работим заедно с фирма "Мото Пфое"- Русе.

Тия неща дето сега ги говорят, за връзката на професионалното образование с бизнеса, за нас не са новост. Ние се връщаме от там, където другите сега отиват. В момента имаме сериозни контакти и с фирмите "Volkswagen", "Citroen", "Nisan",и"Man". Може ли някой да ми посочи, по-добър начин за подготовка на учениците, от този? Та тъкмо там е истинския, реалния живот! Там се учат нещата. А що се отнася до стажовете в чужбина, считам,че те са полезни. Не само защото момчетата се учат, но и се запознават с чужда култура.

И тях обаче, са ги подкарали с черната боя, макар че не са задължителни, а по желание. И още две неща: За периода през който съм бил в училището, хиляди наши ученици са поели своя път в живота. Много от тях обаче, постоянно идват с добро чувство в училището. Лично аз, съм бил винаги доброжелателен и съм се старал да им дам максимума на който съм способен. Поради това считам, че написаното от един или двама ученици и още толкова родители, не може да се приеме като представителна извадка, на базата на която да се правят изводи.

И последно: За мен е необяснимо; как така когато се работи и нещата започват да се случват, се появяват "критични материали", написани с "много болка и загриженост". Дали? Според мен, тенденциозността се вижда и с невъоръжено око.

инж. Пенчо Ганев Александров гр. Русе                       

Бивш преподавател по професионална подготовка в ПГМТ "Юрий Гагарин"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари