Съдия Йордан Дамаскинов от Окръжен съд - Русе се бори за място във ВСС

3
В две поредни съботи магистратите първо ще изслушат, а после ще гласуват за някои от кандидатите
В две поредни съботи магистратите първо ще изслушат, а после ще гласуват за някои от кандидатите Снимка: вестник Утро

Съдиите от цялата страна се събират на Общо събрание, за да изберат свои представители за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В две поредни съботи магистратите първо ще изслушат, а после ще гласуват за някои от кандидатите. Съдиите трябва да излъчат шестима свои представители във ВСС, съобщава БТА.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината съдии. Право на глас имат 2200 души. За да е легитимен вотът, трябва да са гласували 1101.

За избрани се смятат кандидатите, получили повече от 50% от действителните гласове. Ако няма такива, следва балотаж. Той ще е в неделя, 26 юни. Тогава онзи, който е получил най-много гласове, се счита за избран.

За 6-те места се състезават 15 души. Документи са подали председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, съдията от районния съд във Варна Любомир Нинов, председателят на районния съд в Пловдив Иван Калибацев, зам.-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, зам.-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов, колегата му Владимир Вълков, зам.-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, зам.-председателят на окръжния съд в София Дора Михайлова, съдията в административния съд в София Антоанета Аргирова, колегата й Татяна Жилова, съдията от районния съд в Пазарджик Красимир Лесенски и колегата му от окръжния съд в Русе Йордан Дамаскинов.

Всички те ще се борят за местата от магистратската квота в съдийската колегия. В нея по право влизат председателите на двете върховни съдилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    :-/
    Изложението му беше едно от най-смислените и добре аргументирани. Успех, каквото и да стане!
  • 3
    2
    Мунчо
    Абсолютно незабележим човечец. Сива мишка. Не стана председател на Окръжния съд защото не знаеше каква е ситуацията в района. Страхлив по природа. Не става за ръководител.
  • 3
    1
    Съученик и състудент
    Успех, един честен и доблестен магистрат. Познавам го още от ученическите години. Ерудиран, възпитан, владеещ чужди езици и най-важното - честен и принципен. Достоен кандидат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари