Съдбата на зам.-областния управител Станимир Станчев под въпрос

0
12 октомври е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да обяви имената на избраните депутати
12 октомври е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да обяви имената на избраните депутати

Освен 8-те от региона, 5-има влизат от листи на други места, Белоев и Веселинов остават общински съветници за предстоящата сесия, не е ясна съдбата на зам.-областния управител Станимир Станчев

13 русенци ще има в 43-ото Народно събрание. Освен стандартният брой от осем човека, според местата на мандатите за 19 МИР, още петима русенци влизат като депутати от други избирателни райони, пише днес русенският вестник „Бряг”. Това са Десислава Атанасова от ГЕРБ, Любомир Владимиров и Десислав Чуколов от "Атака" и Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов от ВМРО като представители от Патриотичния фронт.

Въпреки че беше на избираемото трето място в Русенската листа, Атанасова влиза от Монтана, където беше водач на листата. Атанасова бе общински съветник в Русе от 2007 година, но през 2009-а влезе в Парламента, после стана министър на здравеопазването, а при предишните предсрочни избори отново получи доверието на русенци, припомня „Бряг”.

Други двама русенци-парламентаристи са от "Атака". Любомир Владимиров за малко не успя да запише трети мандат от Русе, но пък за сметка на това като водач на листа във Велико Търново е избран за народен представител. Той също стана известен с работата си като общински съветник през 2007 година, две години по-късно влезе в Народното събрание, въпреки че бе втори в листата на "Атака", но пък водачът Десислав Чуколов му отстъпи място, като влезе от Плевен, припомня още вестникът. Нов мандат сега печели и Чуколов, който започна политическата си кариера директно в Парламента с вота на русенци от листата на партията на Волен Сидеров. След частичен мандат през 2007 година бе избран за евродепутат. През 2009 година обаче предпочете родния парламент, но като водач на листа от Плевен. На изборите през 2013 г. влезе в Народното събрание от Бургас. На настоящите избори той поведе хората на Сидеров в Стара Загора и печели място от там.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който от много години не живее в Русе, но се смята за русенец, влиза в 43-ото Народно събрание от Плевен, а мястото му в 25-и МИР в София ще е за  друг русенец - организационният секретар на "войводите"  Юлиан Ангелов, който е втори в листата. Ангелов е известен с обществената си  работа в русенската организация на ВМРО, преди около 4 години бе издигнат за организационен секретар на партията и замина да живее в София.

Информацията за разпределението на местата в 43-ия парламент е авансово предоставена от Агенцията за прогнози и анализи на проф. Михаил Константинов. Математикът работи с програмата, с която в ЦИК се изчисляват мандатите. Така постига почти 100-процентова точност, доказала се в практиката и на предходни избори. Според таблицата, публикувана в сайта на Агенцията за прогнози и анализи излиза, че първоначално обявеното разпределение на местата за парламента от русенски регион не се променя. Както е известно, трима са депутатите от ГЕРБ - Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов. По един представител имат пет политически сили - проф. Христо Белоев от "БСП лява България", Ферихан Ахмедова от ДПС, Искрен Веселинов от Патриотичен фронт, Румен Христов от Реформаторския блок и Георги Недев от "България без цензура". Все пак окончателното разпределение на 240-те места в Народното събрание се очаква да бъде обявено от ЦИК днес. 12 октомври е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да обяви имената на избраните депутати. Така до неделя ще се знае дали Агенцията на проф. Константинов е направила точните сметки.

Първото заседание на новия Парламент най-рано на 15 октомври, най-късно на 5 ноември

Първото заседание на новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъде свикано до един месец след избирането му - до 5 ноември.
Най-ранната възможна дата за конституиране на новия парламент е 15 октомври. От администрацията на Народното събрание вече са резервирали хотелски стаи за новите депутати от 13 октомври. Президентът няма срок, в който да връчи проучвателния мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група. Според Конституцията, това трябва да стане след консултации с всички партии в Народното събрание.

Новите депутати Белоев и Веселинов остават общински съветници за предстоящата сесия

Не е ясна съдбата на зам.-областния управител Станимир Станчев, който продължава да е и в местния парламент

Избраните за депутати проф. Христо Белоев и Искрен Веселинов ще трябва да вземат участие в работата на Общинския съвет в предстоящото заседание на 16 октомври. Това разясни председателят на Общинската избирателна комисия Иван Иванов.

По закон техните пълномощия като общински съветници се прекратяват в срок от един месец, след като положат клетва като депутати. До тогава има хипотеза, че могат да размислят и да се откажат от парламентарните банки. Иванов обясни още, че след като са взели окончателното си решение да станат депутати, съветниците трябва да подадат молба за освобождаване от местния парламент, както и да се оттеглят от участие във фирми или пък от длъжност в администрацията. Мястото на проф. Белоев като ректор на Русенския университет, което също е изборна длъжност, може да се запази. В това време висшето училище ще има временно изпълняващ длъжността ръководител.

Не е ясна съдбата още на настоящия зам. областен управител Станимир Станчев. Той е общински съветник от Синята коалиция, обаче на 26 септември бе назначен от служебния премиер за заместник областен. Все още в Общинската избирателна комисия няма писмо от служебния кабинет, уточни Иван Иванов. За да бъде освободен Станчев от местния парламент, първо държавната администрация трябва да пусне уведомление, но пък срокът за това е един месец. Така Иванов поясни защо досега не са направени постъпки за прекратяване пълномощията на Станимир Станчев като съветник. Хипотетично, ако до 26 октомври има нов кабинет, той може да назначи други на местата в областните управи и Станчев да се върне на старото си място в местния парламент.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари