Съдът запорира къща на Иво Прокопиев в Созопол

0
До тази мярка се стигна след проверка на КОНПИ, която установи несъответствие с над 14 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев
До тази мярка се стигна след проверка на КОНПИ, която установи несъответствие с над 14 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Бургас е запорирал къща на бизнесмена Иво Прокопиев в Созопол, уважайки искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Това става ясно от справка в Агенцията по вписванията, пише 24 часа.

До тази мярка се стигна след проверка на КОНПИ, която установи несъответствие с над 14 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев.

В основата на мотивите на магистратите да наложат обезпечителни мерки е, че може да се направи извод за незаконно придобито имущество. КОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. На практика обаче е запориран целият имот.

Съдът се е запознал и с особеното мнение на един от членовете на КОНПИ, който не бил съгласен комисията да иска запор.

Проверката срещу Прокопиев започна в началото на 2017 г. заради повдигнатото му обвинение по делото ЕВН. При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установило много нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”. 

Оттук нататък Прокопиев ще доказва пред КОНПИ законни ли са доходите му. Ако успее, производството в комисията ще бъде прекратено и запорът ще падне. Но при обратен развой КОНПИ ще внесе иск в съда за отнемане на 30% от имота в Созопол в полза на държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари