Съдът възобнови делото срещу Костадин Костадинов

1
Делото срещу лидера на партия „Възраждане“ е за всяване на паника
Делото срещу лидера на партия „Възраждане“ е за всяване на паника Снимка: Костадин Костадинов / Facebook

Делото срещу лидера на партия „Възраждане“ е за всяване на паника

Софийският районен съд възобнови делото срещу лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на паника. Това съобщи във вторник вестник „Сега“, като се позова на информация от пресцентъра на съда. Следващото заседание по делото 25 септември, съобщи още медията.

Обвинението срещу Костадинов е от март 2020 г., началото на пандемията от COVID-19, и е за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника.

Прокуратурата го обвини заради негово изказване, че въведените ограничителни мерки заради пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. В същото медийно участие Костадинов беше казал, че има липса на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

След това обаче Костадинов стана депутат. Партията му „Възраждане“ за пръв път влезе в парламента след изборите на 14 ноември 2021 г. През декември същата година той сам се отказа от депутатския си имунитет. Костадинов беше избран за депутат и на изборите през октомври 2022 г. и през април 2023 г. Прокуратурата така и не поиска сваляне на имунитета му, който го пази от наказателно преследване.

Според вестник „Сега“ делото срещу Костадинов е спирано два пъти досега заради депутатския му имунитет. По информация на изданието то е възобновено, след като Софийският районен съд е получил от Народното събрание потвърждение, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

По време на пандемията от COVID-19 партия „Възраждане“ се противопоставяше на мерките за спиране на разпространението на вируса. Впоследствие те се обявиха и срещу ваксините и разпространяваха конспиративни теории за тях, но журналистически репортаж показа, че част от депутатите на партията всъщност са ваксинирани.

По данни на държавния портал за статистика за коронавируса 38 440 българи са починали от заболяването от началото на пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    В.П.
    Всичко отива към Бай Ставри ! Изоставиха го всички ! Путин спря парите и Късопишков свърши . Сега и Марешки се надига и край ! На 25. 09. 2023г е началото !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари