Съдът върна на прокуратурата делото за „възродителния процес“

0
Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г.
Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. Снимка: Лекс

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г.

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“. Това пише сайтът desebg.com.

С определението си от 22 декември САС връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване. Сайтът припомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняем по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС посочва:

„Смъртта на обвиняемия позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице, но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има.

Едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме, че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов.“, се казва в мотивите на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Наистина
    Грешка ама кой да съди тези дето гръмнаха влака тези дето слагаха в сладоледа стерилни лекарства и казваха на туркините Не го яж Бургас автогара и беше арестуван и още и още Вина нямат братята мюсюлмани вината е някъде по върховете и още се разпалва жеравата спрете .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари