Съд разреши на природозащитници да обжалват маршрута на "Струма" през Кресненското дефиле

0
ВАС върна за ново разглеждане дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с автомагистралата
ВАС върна за ново разглеждане дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с автомагистралата Снимка: БГНЕС

ВАС върна за ново разглеждане дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с автомагистралата

Върховният административен съд върна на Административния съд в София за ново разглеждане дело срещу строежа на Пътна връзка "Кресна", която е част от АМ "Струма". С отмененото определение на административния съд е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа „Балкани" срещу писмо на министъра на околната среда и водите и е прекратено производството по делото.

Предмет на делото е писмо на министъра на околната среда и водите до шефа АПИ, с копие до Министерство на регионалното развитие на благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка и оценка за съответствие за проект за доизграждане на пътна връзка „Кресна" по километража на АМ "Струма" на Лот 3.2, Лот 3.3, попадащ в обхвата на Лот 3.2, землище на Кресна.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ „Струма" е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по оценка за съответствие и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с Решение по ОВОС от 2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект.

В писмото е отбелязано, че влязлото в сила Решение по ОВОС е достатъчно основание за одобряването на проекта.

Върховните съдии обаче не са на това мнение. Те смятат, че писмото е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на плана.

Становището по екологичната оценка е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство, казват съдиите.

Аналогично на правния статус на решението по ОВОС и на решението по оценката за съвместимост по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), за които по силата на закона е предвидено самостоятелно съдебно обжалване.

Екологичната оценка също е предмет на специална нормативна уредба в Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, казват съдиите.

Извършването на екологичната оценка е част от процедурата като оценката е част от устройствения план. Правният ефект на становището по екологична оценка има характера на самостоятелно решение на административен орган, което рефлектира в правната сфера на възложителя, на лицата, чиито инвестиционни предложения са включени в изменението на плана, на засегнатата общественост, каквито в случая са жалбоподателите.

След като носи белезите на административен акт, становището по екологичната оценка може да бъде предмет на съдебна проверка за законосъобразност.

Затова ВАС казва делото да продължи, като определението е окончателно.

Припомняме ви, че природозащитници се опитват да защитават позицията на хората в Кресна, които твърдят, че настоящите проекти за строителство на "Струма" са лоши за града. Според тях пътният възел "Кресна" предопределя трасето на "Струма" от Кулата към Кресна да остане сегашният път през Кресненското дефиле.

Жителите на града искат цялата магистрала да бъде изнесена от дефилето, а старият път да продължи да се ползва като обикновено шосе от местните общности.

Първата копка за изграждането на пътния възел бе на 16 май и бе съпроводена от невероятни циркове. Официалната делегация, начело с министър Иван Шишков, беше охранявана от кордон от полицаи. През това време протестиращите викаха "Мафия" и "Шишков лъжец", а накрая полицията отведе някои от по-буйните природозащитници.

Доизграждането на пътен възел "Кресна" е около 300 метра и той е важна връзка на бъдещата магистрала през Кресненското дефиле със сега съществуващия магистрален път от Кресна до граничният пункт "Кулата – Промахон". Министърът казва, че пътният възел "Кресна" не предопределя нищо, но трябва да бъде изграден, за да не закъснее магистралата с още пет години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Дани
    Е, защо съдът им разрешава, бееее? Никога няма да се оправи тая държава.
  • 1
    1
    Иво
    Докога ще угаждаме да тези рекетьори?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари