Съд обвини главния прокурор в лъжа

0
Сотир Цацаров обвини Софийския градски съд за това, че има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви
Сотир Цацаров обвини Софийския градски съд за това, че има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви Снимка: БГНЕС

Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура вчера, че в Софийския градски съд (СГС) има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви.

Подобни констатации не са направени, при нито една от проверките на Висшия съдебен съвет, инспектората към него и Софийския апелативен съд. Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация и то от главния прокурор, информира Вестник СЕГА.

Във вторник от прокуратурата обявиха, че шефът им Сотир Цацаров е сезирал съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заради десетки затлабени дела в столичните съдилища. Сред проблемите, за които алармира Цацаров, бяха и ненаписаните 8 г. мотиви.

"Фактите обаче напълно се различават от тези, с които главният прокурор чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийския градски съд, да занимава ВСС и обществото. Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата в прокуратурата", пише в отговора на съда.

От съда допълват, че в справката на Цацаров вместо номера на дела са посочени номерата на прокурорските преписки. "Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от главния прокурор, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неверни факти да бъде дискредитиран най-големия окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него", подозират от градския съд.

Според тях единственото вярно в писмото на Цацаров е, че има висящи дела от 2008-а.

От Съюза на съдиите в България също реагираха. Според тях проверката, направена от прокуратурата на съда е манипулативна и създава усещане за война между институциите. От съюза настояват Висшият съдебен съвет да вземе отношение по скандала и да признае, че прокуратурата незаконно си е позволила да се намесва в делата на съдилищата.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари