Събраха над 4000 лева за изработването на нова восъчна фигура за експозицията в Бяла

2
Ще бъдат организирани и други благотворителни базари за набиране на средства
Ще бъдат организирани и други благотворителни базари за набиране на средства Снимка: БГНЕС

Ще бъдат организирани и други благотворителни базари за набиране на средства

Общо 4312,34 лева са събрани по време на благотворителния коледен базар, организиран в Бяла, Русенско. Средствата ще бъдат използвани за изработването на нова восъчна фигура за откритата преди около година музейна експозиция в Арт центъра в града. Това съобщи секретарят на общината Милена Пачелиева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че на базара са предлагани коледни картички, играчки, сурвакници. Те са били ръчно изработени от деца от всички училища и детски градини в града, както и посетителите на два центъра за социални услуги.

"За изработването на нова восъчна фигура са нужни повече от събраните средства. Имаме идея да организираме и други благотворителни базари. Общината също ще отпусне средства", обясни Пачелиева.

БТА припомня, че музейната експозиция включва шест восъчни фигури на известни личности, свързани с историята на Бяла.

Представена е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.

Има фигури на Колю Фичето - изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.

В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.

Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.

Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от Общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари