Търговци масово скриват шоковата инфлация с по-малък грамаж

0
Шринкфлация срещу хиперинфлация
Шринкфлация срещу хиперинфлация

Инфлацията хапе все по-стръвно от семейния бюджет на българите

По законите на икономическата и енергийната криза разходите растат, цените скачат, а потреблението се свива. Хората, които все още си позволяват да хапнат на ресторант, споделят, че порциите през последните месеци са станали по-малки.

Проверка на Под Тепето в Пловдив показва, че все по-очебийна е тази тенденция и в хранителните магазини. Най-вече по рафтовете със стоки от първа необходимост. Ако още не сте забелязали, то незабавно започнете да четете подробно всички етикети на рафта и не машинално да посягате към стоката с най-ниска цена защото

Инфлацията отхапва от грамажа на най-търсените хранителни продукти

Търговци и производители масово започнаха да борят скока на цените с намаляването на грамажа в опаковките. На пръв поглед няма разлика във външния вид на продуктите, но съдържанието е по-малко. Обикновено с между 50 – 250 грама.

Явлението е познато в света на макроикономиката като shrinkflation/шринкфлация; package downsizing и grocery shrink ray /намаляване на опаковката и свиване на хранителните стоки.

Проучване в произволно избран хипермаркет показа, че инфлацията у нас върви паралелно с шринкфлация.

Например, производителите на макарони масово намаляват грамажа.

Разфасовките от 500 грама вече са на 400, запазвайки старата цена.

При ориза, независимо от факта, че има пакети по 800 грама редом до тези от килограм, цените продължават да растат или почти не се различават между по-малкото тегло и обичайното.

При тях големите опаковки са в диапазона от 380 до 500 грама, а малките, които преди време бяха по 200 гр, сега се намират от 165-180.

Същото се наблюдава и при заместващите продукти за мазане. На рафтовете с маргарин половинкилограмовите кутии може да са пълни с 400 грама продукт.

Най-шокиращо е положението при регалите с бурканите любимата лютеница. На пръв поглед те са три-четири големини. Да, ама не! Внимателният прочит на всички етикети показва, че са продават в 13 различни вида тегло от: 245, 260, 265, 300, 314, 330, 480, 490, 500, 512, 525, 560 и 570 грама.

Шринкфлацията е налична и при сладките изделия, като кутиите с вафли например. Те също олекнаха със 100 -150 грама през последните месец - два.

Как да се справим с проблема?

Внимателно четете етикетите. Не само на дадения продукт, а на всички от същата група, за да се ориентирате в съотношението цена/тегло преди да направите своя избор.

Няма къде да се жалвате, ако грамажът е надлежно написан на опаковката и на етикета на рафта. Всеки един производител има право сам да определя опаковките и съдържанието на теглото в тях.

За да сте сигурни, че получавате толкова, за колкото плащате, ви съветваме още да претеглите стоката на контролната везна в магазина.

Как е по света?

В момента сме на гребена на шринкфлацията заради високата инфлация, коментира Едгар Дуорски, адвокат и бивш помощник главен прокурор на щата Масачузетс, за Consumer World. Според неговите наблюдения този процес по света е започнал миналата есен, когато забелязал, че пакетите зърнени храни започнали постепенно да се смаляват. По думите му, дори компании като Пепси и Нестле в момента я прилагат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Пастичка
    Като гледам вафлите и сухите пасти колко тънки са станали, скоро ще започнат само опаковки да продават.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари