С панихида и военен ритуал в Русе отбелязаха мъжката задушница

0

Церемонията се състоя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци

С панихида, военен ритуал и полагане на венци и цветя в Русе бе почетена паметта на загиналите за България на днешната Архангелова задушница. На церемонията присъства и областният управител Данаил Ковачев, който заяви, че преклонението пред свидните жертви, тяхната саможертва, терзания и чест, е в основата на вярата ни, че България ще пребъде.

Дълбок поклон и вечна признателност пред офицерите, сержантите и войниците, загинали за България, и пред всички паднали в редовете на Българската армия. Бог да ги прости! Светло им царство небесно! Българският народ никога няма да забрави подвига на своите смели чеда“, каза областният управител.

Кратко слово бе произнесено и от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев. „България има своите синове, които са пролели кръвта си и тяхната кръв е заветът им към нас. Имената и светлите им образи са тези, които от поколение на поколение пренасяме във времето, за да не загубим своята гордост и мъжество“, каза Недев.

По време на церемонията, която се състоя пред Мемориал на загиналите във войните за национално обединение русенци, бе отслужена заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите български воини от свещеници от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. „Тази задушница е наречена мъжка задушница от нашия народ, защото на този ден ние се прекланяме пред паметта на всички геройски загинали по бойните полета за свободата на нашата скъпа родина. Вярваме, че човешката душа е безсмъртна и такава тя ще пребъде с Бога във вечни векове".

Водещ бе актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков. Присъстващите чуха стихотворението „Новото гробище над Сливница“ на Иван Вазов, както и химна на Република България, а също и химна на армията – „Велик е нашият войник“. В началото на церемонията бе приет почетен караул от командира на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя. Почит пред паметта на загиналите бе отдадена и със запалване на свещи по време на панихидата и последващо едноминутно мълчание.

Сред официалните гости на събитието бяха още заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, редица общественици и резервисти, както и началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево, както и Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година, припомниха от Областна администрация. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари