С кол центрове у нас германски измамници са отмъкнали на инвеститори над 15 милиона евро

1
При спецакция бяха претърсени 4 офиса в София
При спецакция бяха претърсени 4 офиса в София Снимка: БГНЕС

На пострадалите били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори

От специализираната прокуратура съобщиха подробности за разбитата преди дни международна група за финансови престъпления, нанесла щети за 15 милиона евро. При спецакцията бяха претърсени 4 офиса в София.

Участниците в международната престъпна група са се възползвали от желанието на пострадалите за бърза и лесна печалба. Те използвали различни компании за софтуерно разработване и техническа поддръжка, които да създадат и поддържат интернет сайт за търговия с бинарни опции. След първата си „инвестиция“ жертвите на измама били насърчавани да влагат допълнителни средства в посочен от групата инвестиционен фонд.

Събраните доказателства сочат, че международната престъпна група е действала в периода от май 2019 г. до септември 2020 г., като е успяла да привлече чрез социалните мрежи и онлайн реклами инвеститори, предимно от Федерална Република Германия. На пострадалите са били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори. Исканията на инвеститорите да им бъдат изплатени печалбите били отлагани по различни причини и винаги с извинения. В действителност средства не са били изплатени на нито един от инвеститорите, били прехвърляни на групата посредством създадени за целта компании.

Съвместните действия по разследването бяха проведени под координацията на европейската Агенция за правно сътрудничество „Евроджъст“. Прокуратурата в град Гьотинген, Германия, изпрати писмо, в което изказва благодарност за отлично свършената работа на прокурорите от Специализираната прокуратура и следователите от отдел „Следствен“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари