Руските въоръжени сили установиха пълен контрол върху украинския град Херсон

0
"Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града", заяви кметът Колихаев
"Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града", заяви кметът Колихаев Снимка: БГНЕС

Руските въоръжени сили установиха пълен контрол върху южния украински град Херсон, заяви тази сутрин говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде Франс прес

Същата информация бе съобщена и от агенция Ройтерс, която се позовава на РИА Новости, обобщава източниците БТА. 

Малко по-рано обаче кметът на Херсон Игор Колихаев каза, че градът все още е под украински контрол, отбелязва Франс прес. "Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление там, където, където има спирания. Но ви предупреждавам: да успея да свърша това днес ще бъде чудо", написа Колихаев в профила си във Фейсбук.

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове. Херсонска област, която граничи с Крим, бе атакувана още в началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня Франс прес.

Конашенков заяви, че цивилните инфраструктури и общественият транспорт в града продължават да функционират нормално. "Продължават преговорите между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", каза той, цитиран от ТАСС.

"Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града", заяви кметът Колихаев, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, която се позовава на украинския портал "Сегодня". По непотвърдена информация е била обстреляна градската централа на Службата за сигурност на Украйна, което е довело до пожар. Колихаев помоли президента на Украйна Володимир Зеленски да организира "зелен коридор" за "събирането на стотиците трупове в района" на Херсон.

Кметът заяви пред "Радио Свобода", че загинали и ранени има както сред военните, така и сред цивилното население. "Руските терористи стрелят по училища, по многоетажни сгради, в града се чуваха много взривове", каза Колихаев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    4екайМалко
    Сега украинските мъже, които ги върнаха от границата за "мобилизация", измъкваха ги от колите, домовете и семействата им насила, дадоха им пушки под заплаха от разстрел, сега вече "цивилни граждани" ли станаха ???!!! Щом си с пушка, автоматично преставаш да си "цивилен гражданин". Хайде да се разбере за какво иде реч !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари