Руската армия наложи контрол над Херсон

0
Същевременно делегациите на Русия и Украйна започнаха втори кръг преговори за прекратяване на огъня
Същевременно делегациите на Русия и Украйна започнаха втори кръг преговори за прекратяване на огъня

Същевременно делегациите на Русия и Украйна започнаха втори кръг преговори за прекратяване на огъня

Руската армия наложи контрол над южния украински град Херсон с население около 280 хиляди души и организира блокада на стратегически разположения Мариупол.

Сградата на областната администрация в Херсон е окупирана от руските сили, но служителите продължават да работят, съобщи губернаторът Генадий Лахута. Въведен е вечерен час, но ще се допускат доставки на храна, лекарства и други консумативи, съобщи БНР.

9 души са загинали и четирима са ранени при руски въздушни удари в жилищни райони в Чернигов, съобщи губернаторът, позовавайки се на спасителните екипи.

На интензивен обстрел бе подложен друг Южен град - Мариупол. Постоянните бомбардировки затрудняват евакуирането на ранените. Атаките срещу критичната инфраструктура са причинили прекъсване на електро и водоснабдяването и отоплението.

„Руските сили ни поставят под блокада - като в Ленинград“, заявиха местните власти.

400 000-ният Мариупол е стратегическа цел в хода на руското настъпление. Ако бъде превзет, сепаратистките сили в Източна Украйна ще се свържат с напредващите от юг от към Крим руски войски.

Интензивния атаки имаше и в Харков. 4 експлозии отекнаха през нощта в Киев, който остава под украински контрол.

От Пентагона посочиха, че руският военен конвой, който се движи към украинската столица, е в застой на около 30 км от Киев поради недостиг на гориво и храна.

Украйна ще възстанови всяка къща, всяка улица, всеки град, Русия трябва да научи думите репарации и контрибуции, заяви украинският президент Володимир Зеленски, като увери, че украинските сили удържат позициите си:

„Точно преди две години бе регистриран първият случай на Covid-19 в Украйна, а преди една седмица ни нападна друг вирус, друга болест – онези, които страдат от острия синдром на анексирането и окупирането на чужди земи, Русия нахлу в Украйна, нашата независима Украйна. Руските ракетни и бомбени удари срещу украински градове са признание ,че те не са успели да постигнат нищо съществено в нашата Родина“.

Същевременно в Брестка област в Беларус започна вторият кръг преговори за примирие между делегациите на Украйна и Русия.

Украинската позиция е за незабавно прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори за извеждане на мирните жители от обстрелваните населени места. Руските предложения са разделени в три части – военнотехнически, международно-хуманитарни и политически.

Броят на бежанците от Украйна, седмица след началото на конфликта, вече надвишава 1 милион, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Над половината от бежанците, или близо 548 000 души са влезли в съседна Полша. Властите във Варшава съобщават, че само вчера са приети 95 000 бежанци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари