Русия ще пробие американския щит в Европа

1
Русия ще се противопостави на САЩ в Европа, като разположи нови оръжия
Русия ще се противопостави на САЩ в Европа, като разположи нови оръжия

Русия ще се противопостави на противоракетната отбрана на САЩ в Европа, като разположи нови оръжия, способни да пробият щита, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Associated Press (AP).

Пред представители на руското Министерство на отбраната, Путин заяви, че с разработката на защитата си срещу балистични ракети Вашингтон цели да „неутрализира“ стратегическото руско ядрено оръжие, за да получи „решаващо военно превъзходство“, предаде Ureport.

По думите му Москва ще отвърне, като разработи „нападателни системи, способни да пробият всяка противоракетна отбрана“. Путин заяви, че руската военна индустрия вече е изградила и изпробвала потенциални оръжейни системи, влезли във въоръжението още тази година.

Президентът добави, че в бъдеще Русия също може да разработи собствени системи за противоракетна отбрана.

Отношенията между Вашингтон и съюзниците в НАТО и Москва достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война заради кризата в Украйна.

Вашингтон твърди, че ПРО е насочена срещу страни, които могат да атакуват САЩ с отделни ракети – като Иран например. Русия обаче смята, че елементите на ПРО са насочени към милитаризацията на Югоизточна Европа и противоречат на интересите на регионалната стабилност.

Създаването на противоракетна отбрана в Европа е дискусионен въпрос от години, а Щатите демонстрираха склонност да се откажат от амбицията си – преди избухването на кризата в Украйна.

Отцепването на Донбас от проруските сепаратисти обаче обтегна отношенията между Вашингтон и Москва и предизвика западни санкции срещу Русия, които отслабиха икономиката на страната и в комбинация с ниските цени на петрола доведоха до рекорден срив на рублата.

В началото на септември НАТО задейства координационни щабове в шест държави от Източна Европа, сред които и България.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари