Русия се оттегли от ключов договор за европейските въоръжени сили

2
Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа най-накрая стана история за нас, заявиха от руското външно министерство
Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа най-накрая стана история за нас, заявиха от руското външно министерство Снимка: © РИА Новости / Наталья Селиверстова

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа най-накрая стана история за нас, заявиха от руското външно министерство

Русия официално се оттегли днес от ключов договор за сигурност, предназначен за деескалация на потенциални конфликти между Изтока и Запада след края на Студената война, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Ройтерс вижда в това знак на засилване на напрежението между Русия и НАТО.

"В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа)", заяви руското външно министерство на своя уебсайт. "По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас", пише още в съобщението.

Договорът сключен през 1990 г. - в края на Студената война и една година след падането на Берлинската стена, припомня Ройтерс. Той постави ограничения върху разполагането на военно оборудване с цел поддържане на военния баланс между страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор. Русия преустанови участието си в договора през 2007 г. и прекрати активното си участие през 2015 г.

През май 2023 г., повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта, с което си навлече осъждане от страна на НАТО за "подкопаване на евроатлантическата сигурност".

"ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на световната и европейската сигурност, основаваща се на сътрудничество, и бяха направени съответните опити", заяви още руското външно министерство. То обаче отбеляза, че действията на САЩ за разширяване на НАТО са довели до "открито заобикаляне" на редица ограничения от страна на Северноатлантическия алианс. "По този начин ДОВСЕ в първоначалния си вид загуби връзка с реалността", каза в заключение руското външно министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари