Русия реши да прескочи 5G и направо да започне развитието на 6G мобилни мрежи

0
Очаква се, че стандартът 6G ще работи в диапазона от 95 GHz до 3 THz
Очаква се, че стандартът 6G ще работи в диапазона от 95 GHz до 3 THz Снимка: Bill Oxford / Getty Images

Очаква се, че стандартът 6G ще работи в диапазона от 95 GHz до 3 THz

Руските Сколтех и Научно изследователския институт за радиоизследвания поискаха над 30 милиарда рубли от бюджета на страната за разработването на руско комуникационно оборудване за мобилни връзки от 6-то поколение. Предполага се, че необходимото оборудване може да бъде създадено още към 2025 година, пише KALDATA.

Новият проект включва разработването на най-разнообразно оборудване – от прототипи до серийно производство на съответната техника, както и създаването на необходимата база от електронни компоненти. Необходимо е и да се извърши подготовката на съответните нови нормативни уредби и закони, както и да бъдат направени изследвания относно безопасността на излъчването от базовите станции.  Държавната корпорация Ростех от своя страна заяви, че разработването на мобилната връзка от шесто поколение (6G/NET2030) засега е в съвсем начален стадий и се изчаква одобрението на новите стандарти.

Да напомним, че в Русия 5G мобилни мрежи няма, понеже световният стандарт на 5G честотите (2,4-3,8 GHz) се използва от руските военни и специални служби.

Очаква се, че стандартът 6G ще работи в диапазона от 95 GHz до 3 THz. Засега в Русия терахерцовият диапазон почти не се използва, но от друга страна, той не е и изучен  от гледна точка на обмена на данни и безопасността на хората.

Руските мобилни оператори са на мнение, че преди да се мисли за 6G е необходимо да се разширят честотните ленти на LTE мобилните мрежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари