Русия остава с постоянно военно присъствие в Сирия

0
Ще има две руски бази - авиационна и военноморска
Ще има две руски бази - авиационна и военноморска

След като в края на миналата седмица Държавната дума на Руската федерация ратифицира споразумението за разширяването на базата на Военноморския флот на страната в сирийския град Тартус, във вторник, 26 декември, Съветът на федерациите утвърди споразумението между Москва и Дамаск, което положи основите за „постоянно групиране“ на руски военнослужещи в Сирия. 

Малко по-късно министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу обяви официално плановете на Москва, като поясни, че споразумението, подписано на 18 януари тази година, предвижда разширение на базата на руските ВМС в пристанищния град Тартус, която е единствен плацдарм на Русия в Средиземно море, предава Агенция Фокус. 

От публикувания текст на споразумението става ясно, че договорът за Тартус ще остане в сила за срок от 49 г. с възможност за автоматично продължаване за още 25 г., има отбранителен характер и не е насочен срещу други държави. Що се отнася до базата в Латакия, то тя може да бъде използвана от руснаците за неопределен срок.

 Документът предвижда още в пристанището в Тартус да бъдат допускани едновременно до 11 руски военни кораби, включително такива с ядрена установка. Броят им е ограничен заради размера на пристанището. 

„Миналата седмица Върховният главнокомандващ [Владимир Путин] утвърди структурата и щата на основните точки на базиране в Тартус и Хмеймим. Пристъпваме към формиране на постоянно групиране там“, заяви Шойгу, като същевременно изказа благодарности на руския парламент за ратификацията на споразумението между Москва и Дамаск. 

Военният експерт Виктор Литовкин, полковник в оставка, разясни задачите на постоянното военно присъствие на Русия в Сирия.

 „Ще присъстваме на територията на Сирия в две бази – авиационна и военноморска, която се строи и ще бъде разширена. Там ще бъдат базирани до 11 плавателни съда, може да бъдат разположени и такива, които са оборудвани с ядрена установка. А на територията на базата в Хмеймим ще бъдат разположени нашите самолети, които ще поддържат сирийската армия в борбата с огнищата на съпротива на членовете на „Ислямска държава“; там ще се намират нашите специалисти – сапьори, свързочници, щабът, системата за обезпечение.

Ще бъде направено всичко необходимо, за да не се нуждаят от нищо нашите военнослужещи с цел да се отдадат на своята работа – да оказват помощ на Сирия в борбата с терористите. Намираме се на територията на Сирия с ограничен контингент, но той е в състояние да изпълни всички поставени й от ръководството на страната задачи.

Сирийското правителство помоли Русия да му окаже помощ в борбата срещу „Ислямска държава“, имаме и мандат от Съвета за сигурност на ООН. Не сме дошли тук просто така. Не сме агресори или окупатори, за разлика от американците, които нямат разрешение нито от сирийското правителство, нито на Съвета за сигурност на ООН, но са в Сирия и нямат намерения да се тръгнат“, заяви военният експерт в ефира на радио Sputnik.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари