Русия очаква ръст на приходите от износ на енергоносители в размер до 338 милиарда долара тази година

0
Това е увеличение с приблизително 38 на сто повече от приходите през 2021 г.
Това е увеличение с приблизително 38 на сто повече от приходите през 2021 г. Снимка: Gazprom

Това е увеличение с приблизително 38 на сто повече от приходите през 2021 г.

Увеличеният износ на петрол и високите цени на газа ще повишат приходите на Русия от износ на енергоносители до 337,5 милиарда долара тази година, което е с 38 на сто повече от 2021 г., според документ на икономическото министерство, видян от Ройтерс, съобщава БТА.

За 2023 г. икономическото ведомство предвижда приходи от 255,8 милиарда долара, което също е над получените през 2021 г. 244,2 милиарда долара.

Скокът на приходите, ако се окаже реален, ще помогне на руската икономика да намали ефекта от наложените на страната санкции от страна на Запада. Освен това подобен ръст би помогнал на президента Владимир Путин да продължи да финансира военната си кампания в Украйна, а и да повиши заплати и пенсии във време, когато страната изпада в рецесия, а инфлация води до спад на жизнения стандарт, посочва агенцията.

Но скокът на приходите от продажби на енергия може само частично да компенсира удара, нанесен от санкциите, смятат анализатори.

"Въздействието на санкциите и крайно неравномерно. В някои сектори, например автомобилния, то е катастрофално, докато петролният е практически незасегнат", посочва Янис Клуге от германския Институт по международни въпроси и сигурност. По думите му сериозно засегнати са и финансовият сектор и този на информационните технологии, тъй като са били сериозно свързани със Запада.

Министерството прогнозира почти удвояване на цената на газа до 730 долара за 1000 куб. м тази година, след което постепенен спад до 2025 г. Според прогнозата износът на газ по тръби от "Газпром" ще спадне до 170,4 милиарда куб.м. в резултат на намаленото подаване и спирането на доставките до няколко държави. Прогнозата през май предвиждаше износ на 185 милиарда куб. м. През 2021 г. "Газпром" реализира 205,6 милиарда куб. м. газ на европейския пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Копейкин до пети
    Прав си, най-сетне ще възстановят произодството ва Москвич, нов напредък на ряшката икономика. Вече има списък с чакащи. Надявам се че третият Москвич в опашката от желаещи ще е за мен, веднага след Рот Фронт и Корнела. Ама нещо се съмнявам, че тя ще бъде ивадена от списъка, защото май е продавала оржия на украинската армия. Иначе икономиката на Блатная расте от продажбите на газ, нефт, природни изкопаеми и ограбеното от Украйна жито и селскостопанска продукция.
  • -2
    5
    До 2 и до 3
    Коемнатори 2 и 3: Нямате никаква реална представа от напредъка в икономиката на Русия! Ако не четете само дойче веле, факти и други американски пропагандни сайтове, ще знаете! Но дотогава е по-добре да не ви ограмотяват! По-добре е да си живеете в американската пропаганда колко всичко ви е точно и е добре, че сте в "клуба на богатите"!
  • 1
    4
    Копейкин
    Браво, сега подлогите на президента Рот фронт ще дадат още няколко милиарда на окупаторската държава, да продължи да окупира други държави. За съжаление в България гълъбът не е символ на мира, а явно символ ва агресията и окупацията. Поне по високите етажи на служебната власт е така
  • -1
    3
    до 2
    bonkerz, не му обяснявай на този бот, нищо няма да разбере....
  • 0
    2
    Bonkerz
    Я виж че руската икономиката като цяло бележи спад от 5% и лавинообразно ще става по-зле. Ще те питам след 1 година с колко ще им спаднат приходите от нефт и газ като Европа построи нови терминали и Русия загуби пазарен дял (гръцкия остров Ревитуза тоя месец удвоява капацитета си, догодина се открива нов терминал в Александруполис където България е съсобственик, Германия строят ударно терминали и към края на годината ще са готови). Тия приходи от нефт и газ дали отиват в джобовете на обикновените руснаци, или в джобовете на обеднели олигарси и на Путин? САЩ вече фалираха СССР, сега и с Русия ще стане така. Запада ще премине към възобновяеми източници на енергия, а Русия без западните технологии ще го духа. Вече са намалили значително износа на газ и вместо да го продават го изгарят. После и нефтонаходищата тря да се закриват щото не могат да стоят без да се експлоатират. Газопровода Силата на Сибир 1 към Европа е строен 10 години, сега ако искат да изнасят към Китай тря тепърва да почват да строят 2 пъти по-голям газопровод щото 75% от износа е към Европа, а скоро ще имаме по-малка нужда от газ. И ако цените се покачат прекалено няма да бъде купен щото няма да е рентабилно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари