Русия обяви за федерално издирване българския журналист Христо Грозев

0
Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални
Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални Снимка: БГНЕС

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет.

Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 година.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 година като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 година; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 година Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    ей шестият
    плащай кучко за въглищен ток на краварите, дишай сутрин с децата си сярна киселина и им снасяй по 400 лв. за тока месечно. пей да мъни мънки беч. за педерасти, добре са обръснали германия през ВСВ, още им смади, и добре стържат хохлите в момента. щом наркомана отиде лично да проси в капитолия нещата никак не са на добре.
  • -3
    8
    Стил
    Започва разкриването на руските тролове ! Хайде да видим кой, кой е ! Кой живее по европейски , а слуша руския консул ! На кого децата са в Западна Европа и САЩ ,а той мечтае за ТКЗС ! Голям срам ще падне !
  • 2
    7
    До 6:
    До 6: американците са долни лицемери, които сутрин са мъже, вечер са жени, а на обяд се колебаят какъв пол са! Руснаците са иснтински хора и заслужават да живеят, докато американците няма да липсват на никого!
  • 2
    6
    да
    Руснаците са долни педераси, не се оправят с противниците си като мъже, ми само радиация, отрови и .т.н. От най-жалката нация на планетата друго не може да се очаква.
  • -2
    5
    Стефан
    Този гей ще лежи в руски затвор в Сибир.Ще му продупчат задника на решето.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари