Русия използва Украйна като учебен полигон

4
За над 15 месеца военни действия Русия е подобрила своите оръжия и умения
За над 15 месеца военни действия Русия е подобрила своите оръжия и умения Снимка: РИА Новости

За над 15 месеца военни действия Русия е подобрила своите оръжия и умения

Украински войски събират информация за руските отбранителни линии на фона на наближаващия край на пролетта и настъпването на второ лято на сражения. Силите на Киев са изправени срещу враг, който допусна грешки и претърпя неуспехи през продължаващата вече 15 месеца война. Анализатори обаче смятат, че Москва също така е извадила поуки от тези грешки и е подобрила своите оръжия и умения.

Русия е построила силно укрепени отбранителни съоръжения по протежението на дългата 1000 километра фронтова линия, усъвършенствала е своите радиоелектронни оръжия, за да навакса изоставането си от Украйна по отношение на бойните дронове, и е превърнала тежки бомби от своя огромен арсенал от времето на Студената война в боеприпаси с прецизно управление, способни да поразяват цели, без да трябва да се излагат на риск бойните самолети.

Променящите се руски тактики, заедно с по-големия брой войски и подобрените оръжия, биха могли да затруднят Украйна да постигне каквато и да било бърза, решителна победа и заплашват да превърнат войната в дълга битка на изтощение.

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви в интервю пред Асошиейтед прес миналия вторник, че въпреки че украинските въоръжени сили са добре подготвени, с напредването на времето "това ще бъде борба с размяна на удари, продължаваща за значителен период от време".

Повечето внимание миналата седмица беше съсредоточено върху катастрофалното наводнение в Южна Украйна, причинено от разрушаването на язовир "Каховка", за което двете страни си разменят обвинения. В същото време обаче украински войски предприеха редица атаки на няколко части от фронта, които засега са постигнали само минимален напредък срещу многопластовата руска отбрана.

Сър Ричърд Барънс, генерал от запаса, ръководил Командването на обединените сили на Великобритания, каза, че руските въоръжени сили са построили отбранителни линии "по учебник" и са коригирали своите тактики след бързото отстъпление от големи част от Харковска и Херсонска област под ударите на скоростна украинска кампания миналата есен. Той посочи че Русия е подобрила способностите си както да противодейства, така и да използва дронове и също така отбеляза, че Москва се е научила да разполага извън обхвата на артилерията ключови ресурси, като командни постове и складове за боеприпаси.

"И те са усъвършенствали начина, по който могат да обстрелват украинската артилерия и танкове, когато ги засекат", заяви той пред АП. "Така че, ако съберете всичко това заедно, всички знаят, че това ще бъде по-трудна битка, отколкото за Херсон или Харков през есента на миналата година. Хората все още използват тези два успеха, и това бяха успехи, като еталон, което смятам, че не е честно и е неразумно в тези обстоятелства", добави Барънс. Той каза още, че Русия е разположила повече войски, които да отбраняват дългата фронтова линия, въпреки че е възможно много от тях да не са добре обучени.

В началото на войната руски военни конвои се простираха по протежение на километри и станаха лесна плячка за украинска артилерия и дронове по време на провален опит за превземане на Киев, като наблюдатели смятат, че това беше сериозен гаф.

Украински ракети потопиха руския крайцер "Москва", флагмана на Черноморския флот, като това беше сериозен удар по гордостта за Москва. Ракети на Киев разрушиха руски складове за боеприпаси и командни пунктове, и миналата есен силите на Кремъл бързо се изтеглиха от обширни региони в източната и южната част на страната.

Въпреки тези неуспехи Русия се окопа, за да отбранява големите части от украинската територия, които превзе в началото на инвазията. Миналия месец тя установи контрол над град Бахмут в източната част на страната след най-голямата и кръвопролитна битка на войната.

Фундаменталните руски слабости остават.

Руските войски продължават да имат нисък боен дух, има недостиг на боеприпаси и координацията между подразделенията продължава да бъде ниска. Избухнаха жестоки вътрешни борби между висшето военно ръководство и частната военна компания "Вагнер", която разполага с десетки хиляди наемници, оглавили битката за Бахмут.

Основен фактор, който все още ограничава руските способности, е решението на Русия да не позволява на своите ВВС да напредват дълбоко в Украйна, след като те понесоха тежки загуби в началните етапи на войната. Опитите да бъде изведена от строя украинската противовъздушна отбрана се провалиха. Благодарение на доставките на западни оръжия Украйна сега представлява още по-голямо предизвикателство за руските самолети.

Барънс подчерта, че е жизнено важно за военните лидери в Киев да продължат да отблъскват военните самолети на противника, така че "контраофанзивата да не стане моментът, в който руските ВВС внезапно открият, че имат способностите и куража да правят лудории… над цяла Украйна".

Украинският военен анализатор Олег Жданов отбеляза, че Москва има числено превъзходство в жива сила и оръжия въпреки всичките си слабости. Въпреки че Русия все повече използва запасите си от времето на Студената война и разполага танкове от 50-те години на миналия век, за да попълни огромните си загуби, понесени в началото, подобни стари оръжия въпреки това се представят добре, каза той.

"Няма значение какви танкове имат; те имат хиляди от тях", заяви Жданов пред АП и посочи, че Русия използва много от тях като стационарни оръжия в отбранителните си линии, включително в Запорожка област, където те са доказали ефективността си.

Той призна, че руските сили са поразили украински военни складове, разчитайки на агентите и колаборационистите на Москва, но каза, че подобни загуби "са поносими". Жданов каза и че руснаците все по-често използват дронове, както и че те са подобрили усилията си в радиоелектронната борба, за да заглушават украинските дронове. По думите му Русия е спряла да използва батальонните тактически групи, които е разполагала в началото на войната и е преминала към по-малки подразделения.

Въпреки че руските ВВС използват сравнително малки количества самолети, те са модернизирали запасите си от бомби и са ги превърнали в планиращи оръжия, които са доказали ефективността си, каза Жданов. По думите му 500-килограмовите бомби, за които е приспособен Джи Пи Ес модул, могат на нанасят значителни щети. "Съветският съюз е произвеждал тези бомби в неизброими количества", каза Жданов и добави, че руснаците пускат до 50 от тях на ден с "огромен психологически ефект".

Една такава бомба, пусната погрешка през април над руския град Белгород близо до границата с Украйна, взриви огромен кратер и леко рани един човек.

Руски военни блогъри похвалиха силата на удара на планиращите бомби и тяхната способност да поразяват цели на разстояние до 70 километра. Един бивш военен пилот написа в своя блог, че в момента се работи по преработването на 1500-килограмови бомби в планиращи боеприпаси.

Тези преработени бомби позволяват на руските ВВС да засилят ударите по украинските сили без да излагат на риск бойните си самолети.

Кралският обединен институт за отбранителни изследвания (РУСИ), базиран в Лондон мозъчен тръст, който се съсредоточава върху въпроси от сферата на отбраната и сигурността, посочи тези планиращи бомби в списък с подобрения на руските оръжия и тактики. "Въпреки че те имат само ограничена точност, размерите на тези боеприпаси представляват сериозна заплаха", каза РУСИ в свой неотдавнашен доклад и добави, че Русия работи, за да подобри точността им.

Руски инженери са демонстрирали умения в строежа на полеви укрепления и сложни препятствия по фронтовата линия, включително укрепени с бетон окопи и командни бункери, бодлива тел, ровове, противотанкови заграждания или "драконови зъби", както и сложни минни полета, се казва в доклада.

Мащабното разполагане на високотехнологични противотанкови и противопехотни мини представлява "значително тактическо предизвикателство за украинските офанзивни операции", смятат авторите от РУСИ. Сред другите посочени в доклада руски подобрения са по-добър термален камуфлаж за танкове, по-бързо разполагане на артилерия на множество позиции, включително интеграция с дронове за избягване на загуби, както и атаки срещу украинска артилерия с блуждаещи боеприпаси.

Тази способност на руския обстрел за бърза реакция представлява "най-голямото предизвикателство за украинските нападателни операции", се казва в доклада на РУСИ. В него се добавя, че подобрени руски системи за радиоелектронна борба унищожават около 10 000 украински дрона месечно, като в същото време са успели да прехванат и разшифроват украински тактически комуникации в реално време.

В доклада пише още, че руснаците са се научили да прехващат ракети с Джи Пи Ес управление, изстрелвани от снабдени от Запада пускови установки, като произведените в САЩ "Хаймарс" (HIMARS), които са предизвикали смут сред руснаците и са нанесли значителни щети.

Руските въоръжени сили "успяват да подобрят и развиват начина, по който използват ключови системи", казва РУСИ, но отбеляза, че руската страна би могла да изпита трудности да отговори на подобни бързи корекции от страна на Киев, които биха могли да накарат подразделенията на Москва "вероятно бързо да загубят своята координация".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Александър
    Тоя сър вероятно е от "армията" на Монти в Аф рика? Видяхме ги като бягаха цяла година от Мароко до Египет! Видях ме ги и в Нормандия, а след това и на Фолкленд ите, дето им потопиха два кораба?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари