Русия и Турция за съюзиха за "Турски поток"

0
Русия и Турция подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод "Турски поток"
Русия и Турция подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод "Турски поток" Снимка: БГНЕС

Русия и Турция подписаха междуправителственото споразумение за проекта за газопровод "Турски поток".

Документът беше подписан от министрите на енергетиката на двете страни след края на преговорите между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море“, заяви по-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Двете отсечки трябва да бъдат построени до декември 2019 г., добави той, цитиран от БГНЕС.

През декември 2014 г. Русия взе решение за изграждането на „Турски поток“, след като се отказа от строителството на газопровода „Южен поток“, свързващ руския черноморски бряг с българския, заради изискванията на Европейския съюз. Причината за отказа бе свързана с исканията на Брюксел „Южен поток“ да отговаря на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет.

Преговорите по „Турски поток“ бяха прекратени в резултат на кризата в двустранните отношения, избухнала след свалянето на руския бомбардировач Су-24 в края на ноември 2015 г.

С възстановяването на двустранните отношения работата по проекта продължи.

Той предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия – 180 км. Цената на „Турски поток“ бе оценявана по-рано на 11,4 милиарда евро.

В случай че проектът за газопровод бъде изграден Русия значително ще намали своята зависимост от Украйна като транзитна държава. Също така Москва най-вероятно ще се откаже от така наречения западен маршрут за доставка на „синьо гориво“ за Турция, който освен през Украйна минава и през България, от което страната ни ще понесе загуби за стотици милиони ежегодно.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари