Русия готви конфискация за фирми от ЕС и САЩ

0
Русия готви конфискация за фирми от ЕС и САЩ
Снимка: EPA

Депутатите в Русия подготвят законопроект, който ще позволи конфискуването на имущество на фирми на Европейския съюз и САЩ в страната, ако срещу Москва бъдат наложени санкции, предаде РИА Новости. В същото време Франция обяви, че санкции може да бъдат наложени още на извънредната среща на върха в четвъртък в Брюксел, ако няма инициатива за диалог. По непотвърдени данни днес руските сили са превзели две противоракетни установки в Крим.

РИА Новости цитира председателя на правната комисия в Съвета на федерацията, според когото текстовете „ще предоставят на президента и правителството възможности да защитят суверенитета ни". Депутатите проучват, дали конфискуването на активи, собственост и банкови сметки на чуждестранни компании е съвместимо с конституцията на страната.

Френският външен министър Лоран Фабиюс предупреди, че ако няма „деескалация" на ситуацията до утре, лидерите на страните от ЕС може да вземат решение за санкции. В интервю за BFM TV той допълва, че те може да включват рестрикции в издаването на визи, замразяването на сметки и преоценяване на икономическите отношения с Русия.

Надявам се днес Русия да ни съобщи, че има план за диалог и готова контактна група", каза Фабиюс.

Днес в Париж ще се състои международна конференция за Ливан, която обаче вероятно ще бъде засенчена от двустранни срещи и разговори за украинската криза. Очаква се такава да има и между американския държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.

Паралелно в Брюксел е насрочена среща на НАТО и Русия.

Като се позовава на военни източници Интерфакс съобщи, че руската армия е превзела две противоракетни установки в Крим. Засега няма потвърждение от украинските власти.

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че руските дейности в Крим имат „изключително негативно отражение" върху икономиката в страната. Властта в Киев е в процес на преговори с Международния валутен фонд за финансова подкрепа, която да предотврати банкрут на държавата.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари