Русенците без имунизации не се интересуват от това

0
Ръст в броя на неимунизираните русенци
Ръст в броя на неимунизираните русенци Видео: БНТ

Расте броят на хората, които имат пропуски или изобщо не са си поставили задължителните ваксини срещу заразни болести. В русенски регион те са към 20%. Според специалистите тенденцията е притеснителна, защото това е предпоставка за епидемичен взрив. Много от хората без имунизации не се интересуват от това, други заминават за чужбина и ги пропускат, а трети гледат с недоверие на тях.

“Последствията са събиране на един неимунизиран контингент, като въз основа на това може да се развие епидемичен взрив или епидемия от вече забравени заболявания, каквито са детския паралич, дифтерия, коклюш, тетанус, морбили”, обясни д-р Цветелина Мирчева – директор на Дирекция “Надзор на заразните болести”.

Тя припомни ситуацията от преди 5-6 години, когато имаше бум на заболели от морбили. Тогава в страната са регистрирани над 24 000 болни, от които 24 умират.

Таня Пасева има две дъщери. Казва, че всички в семейството й са ваксинирани, въпреки че също е имала притеснения при имунизирането на децата си:

“При възникване на някаква болест моите деца няма да бъде заразени, защото са ваксинирани. Тези, които нямат ваксини, те да се притесняват”.

По данни на русенската здравна инспекция 3% от децата на възраст до година и половина в региона не са имунизирани заради здравословни проблеми, а 6 % – по немедицински причини.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари