Русенци ще могат да видят изложбата, посветена на Патриарх Неофит до края на седмицата

1
Експозицията съдържа близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в Русе
Експозицията съдържа близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Експозицията съдържа близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в Русе

До края на тази седмица ще може да бъде разгледана откритата миналия петък изложба в Русенската художествена галерия, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит. Припомняме, че първоначално идеята беше експозицията да остане до днес, но поради засиления интерес тя ще остане още няколко дни в културната институция.

Инициативата, която съдържа близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в града, се осъществи по предложение на заместник областния управител Георги Георгиев. Нейната реализация стана благодарение на експертите от Областната администрация, Държавен архив – Русе и Художествена галерия – Русе. Инициативата се осъществява и с подкрепата на доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Интересен факт е, че изложбата е разположена в рамките на пространството на експозицията „Иконата преди и сега“, която е една от трите постоянни експозиции в Русенската галерия. Тя съществува от 2004 г. и е получила е личната благословия на дядо Неофит. Изложбата съдържа икони, създадени в периода ХVІІ – ХХ век. Три от тях са от фонда на галерията. Останалите тридесет и пет са предоставени от Русенската митрополия и са част от стария иконостас на църквата „Св. Георги”. Експозицията е допълнена с творби на съвременни русенски художници, интерпретиращи идеята за „въображаемия храм”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Беден Българин от Русе
    Входът свободен ли е, или ще "дерете" по 10.00 лева всеки посетител на изложбата? Защо тази информация липсва в грандиозната новина? Колко е входа за тази изложба?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари