Русенци прескачат мантинелата на прелеза край Товарна гара

0
Въпреки огражденията, потокът от преминаващи хора през опасния прелез не спира
Въпреки огражденията, потокът от преминаващи хора през опасния прелез не спира Видео: БНТ

Два месеца след трагичния инцидент, при който влак блъсна и уби 13-годишно момче на жп прелез в Русе, мястото вече е „обезопасено“ с мантинела.

Преградата е поставена от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ като първа стъпка от набелязаните с Община Русе мерки.

Въпреки огражденията обаче, потокът от преминаващи хора през опасния прелез не спира, предава БНТ.

В дните на грипната ваканция пресичащите ученици през нерегламентираното място по жп линията са намалели, но не са спрели. Срещаме Георги Петров, който не се притесни да прескочи мантинелата пред нашата камера. Казва, че на ден преминава през този участък поне по два пъти.

Георги Петров: По-бързо става, защото винаги съм минавал от тук. И на мен лично никога не ми се е случвало да минава влакът, като е минавал-съм го изчаквал и не ми е било проблем. Знам за случая тука, че е починало детето, но доколкото знам, то е било със слушалки.

За живеещите във високите блокове на квартал „Родина“ нерегламентираният прелез се явява и най-прекият път до Училището по европейски езици и университета в Русе.

Георги Петров: Всички, които живеят в тези блокове насам, по-лесно им е да минават от тук. И децата също. Смятам, че ако не искат реално от тук да минават хора, трябва по по-хубав начин да го направят.
Иво Иванов: Българинът гледа винаги най-прекия път, но това не е правилно.

Иво Иванов казва, че той лично предпочита да заобиколи и да се забави, вместо да рискува живота си. Срещаме го на 300 метра от опасния прелез по жп линията - на място, което е оформено специално за пресичане на пешеходци и велосипедисти.

Иво Иванов: Тука, откакто го направиха, е много удобно. Аз за себе си съм преценил, че тука е най-добре.

Намеренията на националната компания „Железопътна инфраструктура“ са на метри от опасния прелез да се направи перон, защото там на практика спират влаковете.

Георги Петров: Тя е наистина спирка. Бързите влакове от големите градове спират и слизат хората. Работещо решение е да се направи както е направено малко по-надолу - там е заградено, с табели и с бариери.

Докато това стане обаче, десетки русенци денем и нощем ще рискуват живота си и ще се молят да ни ги връхлети в мъглата някой профучаващ по жп линията влак.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари