Русенци предпочитат коледния базар в Букурещ

2
Коледата невъзможна в големите градове
Коледата невъзможна в големите градове

Инвеститори се отказват да наемат общински пространства в големите градове за коледни базари.

Проверка на „Монитор“ установи, че хората не припознават празнични изложения като място, на което да изпият чаша греяно вино, а като магазини за коледни играчки.

Най-популярният базар и през тази година е немският в центъра на София. В продължение на месец в градската градина столичани и гости на града имат възможност да се насладят на вкусни коледни сладкиши, топли напитки и греяно вино. „Базарът включа 36 къщички, като от тях 4 са за благотворителна дейност, а от останалите 32 се извършва търговска дейност“, обясни кметът на район „Средец“ Мария Ачкова. Организаторът на изложението ще трябва да плати

26 784 лв. за извършване на търговска дейност върху 192 кв.м.

В районната администрация обаче не водят статистика колко души годишно посещават базара.

За шеста поредна година и в „Красна поляна“ се провежда коледен базар. Там наемът на къщичките варира от 600 до 800 в зависимост от големината на постройките. Годишно се посещава от 10-12 хиляди души. Столичната община бе предвидила и базар на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, но по думите на кмета на „Оборище“ Васил Цолов не се е състоял заради липса на интерес. Цените на къщичките и сергиите в София се определят от заповеди на районните кметове.

В Пловдив за пръв път от няколко година няма да се преведе немски базар пред общината.

В Русе пък предпочитат коледния базар в Букурещ.

Повечето русенци ходят семейно или с малка компания, но някои предпочитат услугите на туроператорските фирми, които предлагат евтини еднодневни екскурзии за обиколка на града и пазаруване.

В Стара Загора също не успяха да организират базар, който да привлече интереса на гражданите.

Едва десетина дървени барачки бяха подредени

в навечерието на Коледа насред централния градски парк „Пети октомври“. В тях се продават топла скара и греяно вино, ръчно изплетени ръкавички и шапки, украса за елхи и сувенири. Наемът на всяка от къщичките е 600 лв. за месец, коментират преборилите се на търга, обявен от общината. Хората недоволстват поради почти пълната липса на купувачи, причината е проточилият се ремонт на централната градска част, който кара пешеходците да избягват района.

В Шумен пък се оказа проблем ветровитото време и пазаруването по интернет. Силното течение на пл. "Освобождение" и по продължението на бул. "Славянски" с участието на интернет и онлайн търговията издухаха почти напълно коледните базари от пейзажа на Шумен през последните години. Тази година пред сградата на Драматичния театър около украсената естествена елха в зелените площи са поставени осем павилиона, като за единия от тях не са е е намерил наемател и е напълнен със сурвакници за декорация. „Базарът е по-скоро символичен, да създаде някакво настроение, отколкото с традиционното си предназначение за предпразнични покупки“, обяснява зам.-кметът на Шумен по стопанските дейности Росица Антонова.

И тази година във Варна коледно-новогодишен базар е централният площад „Независимост“. Там общината е монтирала 12 къщички, в които традиционно се предлагат сувенири, храна и греяно вино. За използването на тротоари, площади и уличното платно за търговска дейност на открито, включително и разполагането на маси, столове и витрини, във Варна се събират такси според сезона и зоната на търговия. Градът е разделен на 4 зони, като за настоящия зимен период в първа зона – център цената е

 

1 лев на кв. метър за ден и 19,10 лв. за цял месец

 

За втора зона – разширен център се плаща 0,96 лв. на кв. м. за ден и 17,40 за месец, в трета зона – 0,90 лв. за ден на кв. м. и 15,50 лв. на месец. В четвърта зона - крайните квартали – 0,85 лв. на кв. м. за ден и 14 лева на месец. В случаите на разполагане на търговски обекти с по-голяма квадратура от обявената и платена в общината или извън одобрената схема, търговците заплащат обезщетение в троен размер от таксата за тротоарно право.

Другият ни морски град е с два базара. Тържищата се намират на две възлови места в центъра на Бургас и се провеждат всяка година. Първият Коледен базар е на площад "Тройката" и вече работи. Освен частните търговци, на площада има къщичка на общинското социално предприятие "Морски знаци". Там се продават коледни сувенири и подаръци, изработени изцяло от естествени материали. Наемателите заплащат по 25 лева на кв.м месечно. Някои са платили за две седмици, други за месец, но има и такива които ще останат до края на февруари. Общата наета площ от търговците е около 200 кв.м. Доста по-изгодни са наемите на втория коледен базар, който е разположен на площад "Св. Кирил и Методий". Там търговците плащат по 16 лв. на кв. м от заетата площ. Там също са разположени 7 частни фирми върху приблизително същата площ.

В търновския парк Марно поле са изложени 25-те къщички, които предлагат уникални ръчно изработени подаръци, коледна украса, играчки, сувенири, произведения на художествените занаяти, сезонни стоки, захарни изделия, кулинарни изкушения, вина, пелин и месни деликатеси. Базарът се организира от Туристическия информационен център. Наемателите на къщичките заплащат 900 лв. с ДДС за да ги ползват в продължение на месец. Не всички павилиони обаче се отдават срещу заплащане. Някои от тях са дадени безвъзмездно за потребителите на социални услуги и за извършване на благотворителни акции.

В Добрич коледните дейности се осъществяват върху 9 места по 6 кв.м, 4 места по 12 кв.м и 10 места по 2 кв.м за търговия с картички и сурвакници, изрично посочени в схема на разполагане, утвърдена от главния архитект на общината. Таксата за ползване на мястото е 1 лв. на кв.м на ден.

Базарът на Панагюрище е на централния площад. В петте дървени къщички, направени по подобие на павилионите в немските базари, от сутрин до вечер се предлагат ръчно изработени подаръци бижута, коледна украса, сувенири, играчки и др.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари