Русенци покориха връх Мусала

0
Петдесет русенци от туристическо дружество „Приста“ изкачиха най-високия връх в България
Петдесет русенци от туристическо дружество „Приста“ изкачиха най-високия връх в България Видео: БНТ

Около петдесет русенци от туристическо дружество „Приста“ за пореден път покориха връх Мусала.

Те се завърнаха от зимния си поход преди десетина дни.

Сашо Попов покорява за десети път в живота си най-високия връх в България и на Балканския полуостров. А през 2017 година този традиционен зимен поход се организира за 46-и път.

Още нашите предци са го наложили. Интересното в българските планини е, че през зимата те стават почти равностойни на Алпите. Лятото са много по-достъпни“, казва Сашо Попов – председател на Туристическо дружество „Приста“ – Русе.

Затова и през зимата Мусала привлича по-запалените и опитни туристи. Тази година от Русе тръгват около 50 души. Изкачват върха за около три часа. Не срещат никакви проблеми, защото са добре екипирани и подготвени. И през цялото време вървят пеша.

Има лифт за по-мързеливите. Ние не го използваме, разбира се. Мусала е най-големият връх в България и на Балканите, той е авторитет, привлича много хора. По степен на трудност обаче не е най-трудният. Заради това, че е най-големият, България през годините е направила различни удобства за достигането му“,  обяснява Сашо Попов.

Той споделя още, че нищо не може да се сравни с удоволствието от покоряването. Но най-запомняща е красотата, която се разкрива пред теб, когато се качиш на върха. А Михаил Михов, който като Сашо е запален планинар, вече няма търпение да дойде 3 март – тогава е лъчевият поход през Ботев до връх Шипка. Той е традиционен и Михаил участва в него още от 1999 година.

Това е нашето отбелязване на 3 март – хем в планината, хем на историческо място, хем заедно“, коментира Михаил Михов – Туристическо дружество „Приста“ – Русе.

Очаква се да се включат около 100 души, които се надяват на добро време, за да не срещат трудности в планината и да отбележат подобаващо паметната за България дата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари