Русенци почетоха 152-та годишнината от гибелта на Стефан Караджа

1

Организатори на събитието са Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“

„Бих искал за пореден път да засвидетелствам уважението си към всички Вас, а същевременно да Ви уверя и в категоричната подкрепа на ръководената от мен администрация! Благодаря Ви затова, че пазите родната памет жива и успявате да съхраните непреходния български дух! Продължавайте все така активно да отстоявате родните ценности!

Позволете ми още веднъж да отпаря пожелания към Вас за успех във всяко Ваше родолюбиво дело!“

Това се казва във връчените поздравителни адреси на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ от името на областния управител на област Русе Галин Григоров по случай 152-та годишнина от подвига на революционера.

Припомняме, че днешното честване се организира за трета поредна година, като днес нещата стояха по един по-различен начин, а именно, че освен традиционната изложба на открито на оръжия от епохата на четата на Стефан Караджа, бяха представени табла, част от проект, в рамките на който се предвижда до края на месец октомври тази година да бъде издадена книга. В нея ще бъде описано създаването на паметника, както и опитите за създаването на други паметници на Стефан Караджа в Русе. На практика нещата са така предвидени, че книгата да излезе в навечерието на Деня на народните будители. Книгата се реализира като част от спечелен проект в направление „Малки творчески проекти в областта на изкуствата и културата“ на Община Русе.

Поради наложените противоепидемични мерки и за разлика от предходни години програмата на честването не включваше патриотични песни и рецитали, но заупокойната молитва в памет на загиналите воеводи и четници се състоя.

В знак на признателност и по повод годишнината бяха поднесени цветя от името на областния управител на област Русе Галин Григоров, в.и.д. кмет и заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, Войнски съюз „Васил Левски“, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ВМРО – Русе, множество граждани и разбира се от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари