Русенци могат да видят уникална изложба във Военния клуб

1

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров посети фото-документалната изложба "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917", която е подредена в сградата на Военния клуб.

Той благодари за отправената покана и отбеляза, че е от съществено значение да знаем историята и да помним това, което са направили нашите непобедими български войни, за да можем да градим едно по-добро бъдеще. Също така областният управител връчи и поздравителни адреси на организаторите по случай организирането и провеждането на поредната родолюбива инициатива, посветена на съхраняването и предаването на родната памет. „Продължавайте все така неуморно да работите в името на културно-историческото обогатяване на обществото!“ допълни още г-н Григоров.

На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Показаните паметници са предимно в пределите на Румъния и голяма част от тях за огромно съжаление вече са разрушени.

Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.

Интересен акцент в изложбата са броеве на бюлетин „Военни известия“, който е излизал всяка седмица като кореспонденция от фронта и е давал информация на хората каква е съдбата на техните близки, които се сражават.

Инициативата се осъществява съвместно от Военен клуб – Русе, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и Регионален исторически музей – Добрич, както и с подкрепата на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Сред официалните лица бяха още народният представил от 19 МИР г-н Искрен Веселинов, началникът на сектор „Военни клубове“ г-н Живко Костадинов, командирът на Военно формирование 32420 майор Павлин Илиев, както и председателят на Управителния съвет на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.р. майор Димитър Вълков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари