Русенци могат да подават сигнали за тревожно поведение на съседи към Центъра за психично здраве

5
Директорът на Центъра за психично здраве (ЦПЗ) в Русе – д-р Теменужка Матева, разказва как живеят психично болните
Директорът на Центъра за психично здраве (ЦПЗ) в Русе – д-р Теменужка Матева, разказва как живеят психично болните Снимка: ЦПЗ Русе

Директорът на Центъра за психично здраве (ЦПЗ) в Русе – д-р Теменужка Матева, разказва как живеят психично болните

Преди дни Агенцията за социално подпомагане съобщи, че по проект от 2019 година в страната са изградени центрове за социални услуги за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. Сред градовете с такъв център е и Русе.

Паралелно с това обаче страната ни настръхна от два фрапантни случая на убийства заради съседски разправии. Стотици блокове в страната имат проблеми с такива комшии, които като че ли никой не може да ги прибере някъде, да ги лекува или да ги предпази да извършат немислимото.

Директорът на Центъра за психично здраве (ЦПЗ) в Русе – д-р Теменужка Матева, разказва как живеят психично болните в ЦПЗ, цитирана от БРЯГ.

Психично болните работят и получават заплащане

В Центъра за психично здраве има шивашки цех. Там десетина жени и мъже шият, а продукцията им наистина може да се похвали с високо качество. Ръководителката им обяснява, че изпълняват различни поръчки на Общината и на частни фирми, а в пандемията са шили и маски. В цеха извършват и тапицерски услуги. Една от жените в цеха споделя, че на работа се чувстват добре, помежду си говорят за децата си, обсъждат телевизионни програми и сериали. Всички работят по пет часа дневно и са от тези болни, които се прибират вкъщи след работа. Пътуват с градския транспорт. Всъщност самотните събота и неделя са им най-трудните дни, защото обикновено край тях няма никой близък. Затова и ходенето на работа ги кара да са щастливи, защото общуват помежду си и създават красиви неща.

Друга групичка пък в друга сграда изработва мартеници, но и всякаква украса за тематичните празници през годината – Великден, Коледа и други. С красивите си изработки те радват не само всички в Центъра, но и гостите си. Казаха ни, че очакват за 1 март ученици от Музикалното училище, които ще им изнесат концерт.

Всички работещи в ЦПЗ получават заплати и работят благодарение на различни проекти. Служителите на Центъра обясняват, че възможността да работят е голяма част от лечението на болните, които така водят социален живот, но и получават средства за труда си.

Кой живее постоянно в ЦПЗ?

В хубави, чисти и спретнати къщички са настанени болните с параноидна шизофрения. Може и да звучи страшно, но всъщност сред тях цари спокойствие, тишина и дори веселие. В Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица (ЦНСТ) „Света Петка“ има 10 души. За един от тях къщичката е дом вече десета година, откакто е създадена. Повечето от тях или нямат близки навън, или са изгонени от къщите си, дори на някои роднините са откраднали домовете им. Сред тях има хора с различни професии, включително и известна оперна певица от Русе. Тя дори ни посвири на йоника, поставена в общото помещение. Всички от тях пият лекарства и то по много, но това ги държи спокойни. Болните ходят на разходки, играят настолни игри, рисуват и се забавляват. Имат и кухня, където могат да си готвят сами извън полагащото им се изхравнане за деня. Служители се грижат за тях денонощно, изслушват проблемите им, решават дневните им нужди.

По-свободно живеят други болни, които, за разлика от настанените в ЦНСТ, вечер нямат постоянно присъстващ персонал. Те също изработват различни красоти по различни поводи, поддържат градинка, ходят на опера, театър, на различни празници в града, ходят на море, посещават и други градове в страната. Голяма част от тях са с висше образование и дори по няколко.

„Проблемът днес за тези хора и другите като тях навън, е че вече държавата е позволила, който от тях не желае да бъде записан и да се водят на отчет, да не се води. Навремето знаехме кои хора са от нашия контингент, следяхме състоянието им, можехме да реагираме адекватно при някой проблем. Нашите болни са непредвидими, те чуват гласове и правят, каквото тези гласове им кажат. Затова трябва да се лекуват, да пият лекарства“, поясни д-р Матева. Тя уточни, че при такива случаи съседи могат да подават сигнали директно до ЦПЗ, а там специалистите преценяват какъв е случая и заедно с полиция извеждат проблемните от домовете им, а след това съдът разрешава да бъдат лекувани. "Подаващите сигнала обаче не трябва да са анонимни", подчерта д-р Теменужка Матева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Доообре
    Къде да подаваме сигнали за неадекватни копачи на улици по градове и паланки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари