Русенско село грижливо пази паметник на Ленин

5
Бизнесмен давал 27 000 долара през 90-те години за паметника, но получил категоричен отказ
Бизнесмен давал 27 000 долара през 90-те години за паметника, но получил категоричен отказ Видео: Русе Медиа

Паметник на Ленин в цял ръст се издига на площада в русенското село Новград.

Това е единственият подобен монумент в България, като изключим композицията на Владимир Илич и Георги Димитров в село Баня. Хората от Новград грижливо пазят своята забележителност, тъй като тя прави селото им една от туристическите атракции за чужденците, пише Русе Медиа.

Паметник на вожда на пролетарската революция е издигнат през 1975 г., а негов автор е румънският скулптор Борис Караджа, който пет години по-рано прави същия паметник в Русе. И докато русенската фигура е демонтирана през 1990 г., тази в Новград е съхранена благодарение на местните жители.

Паметникът на Ленин е поставен върху земя, одържавена през 60-те години на 20 век за построяване на сграда на „Напоителни системи“. На общоселско събрание обаче била възприета друга идея – селото да се сдобие с бронзова фигура в цял ръст на съветския вожд, чието име носело местното ТКЗС . Парите били събрани чрез някогашното „самооблагане“ по време на соца, при което за местния бюджет се отчисляват по 2 % от заплатата на всеки жител.
След демократичните промени земята била върната на собствениците й с реституцията. Наследницата възстановила на общината сумата от 700 лв. , която някога родителите й били получили за отчуждаването на парцела от 700 кв.м. Тя обаче решила да остави паметника на Ленин, тъй като била съгласна с желанието на общината той да се превърне в туристическа атракция.

Бумът на демокрацията в Източна Европа през 90-те години доведе от масово унищожаване на паметниците на комунизма, което пък ги направи интересни за чужденците. Точно по това време финландски бизнесмен се появява в Новград, за да купи паметника на Ленин. Срещу сумата от 27 000 долара той възнамерявал да го демонтира и отнесе в Хелзинки, но получил категоричен отказ.

Във Финландия Ленин винаги е бил на особена почит, тъй като през 1917 г. помага на страната да получи независимост. Финландия е и единствената страна в света, която има Музей на Ленин в град Тампере, след като през 1993 г. в Москва бе закрита експозицията, посветена на пролетарският вожд.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари