Русенският университет се сдоби с 3D скенер за цяло човешко тяло

0
Русенският университет се сдоби с 3D скенер за цяло човешко тяло

3D скенер за цяло човешко тяло (скенер ТС2-КХ 16) на стойност 10 500 британски лири дари лондонската компания „Бодиметрикс“ ООД на Русенския университет. Това съобщава г-н Суран Гуунатилейк в официално писмо до ректора на висшето училище, проф. Христо Белоев. Дарението е в знак на благодарност за доброто сътрудничество с екипа на доц. д-р Цветомир Василев от катедра „Компютърни науки“, уточняват от учебното заведение.

Сътрудничеството между екипа на доц. Цветомир Василев и „Бодиметрикс“ датира от 2000-2001 г., когато те участват в научно-изследователски проект на тема "Център за тримерна електронна търговия" (Centre for 3D electronic commerce), координиран от Университетски колеж Лондон (UCL). Основната цел е била да се изследва приложението на тримерните скенери на човешко тяло за нуждите на шивашката промишленост, веригите за продажба на дрехи и електронната търговия. Съвместната дейност между фирмата и русенските изследователи продължава и след приключването на проекта.

През 2008 г. “Бодиметрикс“ финансира изграждането на лаборатория за дигитализиране на дрехи в Русенския университет на сума 4000 евро с цел да се постигне цифрово представяне на дрехи, които да се изпробват по интернет от клиенти, които предварително са се сканирали с тримерен скенер и притежават тримерен модел на своето тяло.

Полученият сега като дарение тримерен скенер е производство на американската компания TC2. Той е изграден от 16 камери Primesence, работещи с инфрачервена светлина, мощен персонален компютър и специализиран софтуер. При сканиране се получава тримерен модел на човешкото тяло, като автоматично се извличат над 30 мерки, които могат да се използват при производство и изпробване на дрехи. Полученият виртуален модел на тяло с използване на софтуер, разработен от доц. Цветомир Василев и неговия екип, може да служи за изпробване на виртуални дрехи. С помощта на подобни скенери в САЩ и някои държави в Европа са установени размерите на населението.

Скенерът ще се използва при обучението на студентите в специалностите „Компютърни науки“ и „Информатика и информационни технологии в бизнеса“ по дисциплините „Компютърна графика“ и „Обработка на изображения“.

В момента Русенският университет подготвя пилотен проект за проучване размерите на населението в България последством технологичните възможности на дарения скенер.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари