Русенският университет показа как се изработват предпазни шлемове на 3D принтер

4
Те са предназначени за лекари и медицински работници
Те са предназначени за лекари и медицински работници Видео: Русе Медиа

Преподаватели от Русенския университет се включиха в инициатива в подкрепа на медиците.

На 3D принтери те изработват предпазни шлемове, предназначени за лекари и медицински работници. Идеята е предложена от Русенската стопанска камара, а университетът е откликнал веднага. Това предизвика реакция на огромно удовлетворение както сред бизнеса, така и сред медицинските среди.

Изработването на предпазните шлемове се прави на седемте 3D принтера в катедрата по телекомуникации . Моделът е взаимстван от Чехия, където е се използва след одобрение от здравното им министерство, информира Русе Медиа.

Тези шлемове са минали съответно изпитания от чешкото Министерство на здравеопазването и са допуснати да се използват от медицинските работници в чешките болници. Те представляват един борд, който се печата на 3D принтерите, отзад с ластик се закрепват за главата, а отпред имат плексигласово покритие, което предотвратява директния контакт. Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации да не ги опръска нещо или директно някой да не им вдиша в лицето. Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България“, обясни доц.мПламен Захариев от катедра „Телекомуникации“ на РУ.

Първите бройки бяха изработени днес и тествани от доц.Георги Христов и ас.д-р Диана Кинанева. Чуйте във видеото какви са мненията им.

В момента се изработват два вида маски – едната е по-тясна и прилепва към главата, което я прави по-неудобна, но тя се принтира за около час по-бързо от втория вариант. При него бордът е изнесен по-напред, има по-голяма защитна площ и самата маска е по-удобна за носене.

Изработката на маска с 3D принтер отнема доста време – около 2 часа и половина, но е решение, докато бизнесът се пренастрои. „Производствените капацитети не са очаквали такава голяма нужда от маски. Те имат желанието да го направят, но докато те се запознаят с чертежите, пригодят своите производствени линии, се изисква време“, казват от университета.

До момента в РУ са получени 600 заявки от УМБАЛ „Канев“ в Русе, общопрактикуващите лекари и зъболекари в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари