Русенският музей показва дизайнерски оригинали на Салвадор Дали

2
Изложбата в Историческия музей в Русе се открива на 15 март в 18:00 часа и ще може да бъде видяна до 11 юни
Изложбата в Историческия музей в Русе се открива на 15 март в 18:00 часа и ще може да бъде видяна до 11 юни Снимка: Guliver / Getty Images

Изложбата в Историческия музей в Русе се открива на 15 март в 18:00 часа и ще може да бъде видяна до 11 юни

Изложба „Салвадор Дали. Дизайнерски работи“ на Колекция „Кесаури“ от оригинални произведения на Салвадор Дали ще бъде открита на 15 март в 18:00 часа в Историческия музей в Русе. Експозицията ще бъде представена за първи път в България именно в Русе, като ще продължи до 11 юни и включва около 230 оригинални творби на художника.

Изложбата е продуцирана и организирана от Регионален исторически музей – Русе в партньорство с Art Ехро SIA (Латвия) и Collection Kesauri (Франция). Куратори са Василий Чесаури и Александър Кесаури, съобщава Русе Медиа.

Изложбата се състои от оригинални произведения, направени от Салвадор Дали: литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, сериграфии върху коприна, дизайнерски произведения. Изложбата подчертава ключови аспекти от творчеството на великия художник на нашето време.

Целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Дали материализира възгледите си чрез своя художествен език под формата на изображения, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя.

Изложбата е разделена на осем тематични раздела:

Раздел 1 – Салвадор Дали в приложните изкуства.

Първият раздел показва произведенията на Дали в областта на козметиката. Многостранен талант, съвсем естествено за Салвадор Дали е да проявява интерес към ароматите – тъй като той попада някъде между изкуството и модата – друга форма на артистично изразяване. През 1981 г., след като завършва картината „Привидението на Афродита от Книдос“, той скицира бутилка за парфюм, черпейки вдъхновение от чувствените устни и нос на богинята на красотата и любовта. Именно тази скица ще вдъхнови козметиката Dali, лансирана през 1983 г.

Раздел 2 – Рекламни произведения на Дали.

Метеоритният възход на Салвадор Дали към славата в популярната култура му спечели репутацията на знаменитост като „първата поп звезда на живописта“. Дали беше несравнимо проницателен, когато ставаше въпрос за самореклама и публичност; той създава корици за Vogue, Town and Country и American Weekly и дори стартира свой собствен вестник Dalí News (пиеса в New York Daily News), посветен на неговите изложби, картини и други негови творчески изследвания. Ето защо не е изненадващо, че при преместването си в Ню Йорк през 40-те години на миналия век той е затрупан с търговски задачи. Сред рекламните му проекти е работата му за Bryan Hosiery, фирма, която използва новоразработена и високо оценена синтетична тъкан, изработена от найлон. Дали създава петнадесет дизайна за компанията, всички включващи колажни елементи и игриви аранжировки на елегантни преплитащи се крака.

Раздел 3 – Дизайнът на Дали работи в помощ на неговите приятели.

Салвадор Дали е помогнал много на приятелите си и в този раздел са показани някои примери – като корица на Lonesome Echo от Джаки Глийсън и рисунка с мастило и дизайн за изложба на Miette…

Раздел 4 – Сериграфи върху коприна на Салвадор Дали.

Салвадор Дали харесва идеята за превод на творбите му в различни форми на изкуството – графика, скулптура, медали и представените творби върху коприна. Той е привлечен от идеята да създава произведения на изкуството, които да бъдат достъпни за възможно най-широка аудитория от зрители, което го вдъхновява да представи серийни произведения и различни дизайнерски произведения, подобни на тези сериграфии върху коприна. Оригиналността на представените на изложбата сериграфии върху коприна се потвърждава от договорите, сключени между техните производители и Салвадор Дали, като тези сериграфии върху коприна са публикувани приживе. Има много фалшификации на произведенията на Салвадор Дали, пресъздадени на хартия, но няма неоригинални произведения върху коприна.

Раздел 5 – Вратовръзки от Салвадор Дали.

След войната Салвадор Дали транспонира фантасмагоричния свят на своите картини, създаден от мания, обсесии и чувственост, към приложните изкуства, както и към всички форми на художествено изразяване, филми, литература, поп арт. Пример за това са настоящите копринени мъжки вратовръзки, които Салвадор Дали прави между 40-те и 70-те години в САЩ и Италия.

Раздел 6 – Популяризиране на Фигерес от Дали.

Популяризиране на Фигерес. Представените експонати показват уникален случай в историята на човечеството на превръщането на един неизвестен, провинциален град – в световен център на културата и изкуството, единствено благодарение на художествения гений само на един човек. Представена е само малка част от това, което Дали направи за това – той извърши гигантска работа, за съжаление досега известна на широката публика само с крайния резултат.

Раздел 7 – Сувенири на Гала и Салвадор Дали, на сестрата и чичото на Салвадор Дали.

Оригинални артикули с автографи на Гала, свързани с покупката от Салвадор Дали на Кадилак от 1975 г. за нея в Ню Йорк. Две красиви игли, собственост на Салвадор Дали. Чичото на Салвадор Дали – братът на баща му, Салвадор Дали и Кузи – ръкописно писмо-пощенска картичка на Хосе Дали, написано на каталунски. Книгата на Ана Мария Дали (сестрата на Салвадор Дали) за Дали – Salvador Dalí: vu par sa soeur, с посвещение и автограф, написани на каталунски.

Раздел 8 – Други различни творби на Салвадор Дали.

Сребърни барелефи, бижута, скулптури, гоблени, етикети от поредицата „Mouton Rothschild“ (Салвадор Дали, Жорж Брак, Андре Масон, Леонор Фини); комплект карти за игра на Дали и много други.

Всички произведения, представени на изложбата, са оригинали на Дали, признати от него за такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторството и оригиналността на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.

Тази изложба има за цел да привлече семейства, младежи, посетители и служители в света на изкуството, като предлага намалени цени ца билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари