Русенският митрополит Наум отговаря на условията да бъде избран за глава на БПЦ

1
Срокът за определяне на наследник на патриарх Неофит е четири месеца - до средата на юли 2024 г.
Срокът за определяне на наследник на патриарх Неофит е четири месеца - до средата на юли 2024 г. Снимка: Българска патриаршия

Срокът за определяне на наследник на патриарх Неофит е четири месеца - до средата на юли 2024 г.

Светият Синод се събира днес на извънредно заседание, на което ще обсъжда стъпките за църквата след кончината на патриарх Неофит. Сред спешните решения е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи синода.

По канон това трябва да стане до седем дни след смъртта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година. Йосиф обаче е извън страната, затова и докато Неофит бе във ВМА, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца - до юли.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години, отбелязва Dir.bg.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години - той беше избран през 2020 г.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са:

  • Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
  • Великотърновски митрополит Григорий
  • Плевенски митрополит Игнатий
  • Ловчански митрополит Гавриил
  • Пловдивски митрополит Николай
  • Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
  • Русенски митрополит Наум
  • Врачански митрополит Григорий
  • Видински митрополит Даниил

Кой е митрополит Наум

Роден е на 19 октомври 1968 година във Варна със светското име Наум Андонов Димитров. Завършва средно си образование в Техникума по обществено хранене „Проф. д-р Асен Златаров“ в родния си град. Учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, а през 1994 година завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Подстриган е за монах на 22 декември 1990 година, още като студент в Богословския факултет, от епископ Герасим Браницки, под духовното наставничество на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски, в Златарския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“. На Православна неделя в 1991 година е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил във варненския катедрален храм „Успение Богородично“. На 26 юли 1992 година е ръкоположен за йеромонах от митрополит Кирил в храма „Света Параскева“. От септември 1992 година до юли 1996 година е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, а през летните месеци е ефимерий и в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 година е на специализация в Гърция. На 1 юни 1997 година е назначен за енорийски свещеник във Велики Преслав, във Варненската и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 година е въведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храма „Свети Архангел Михаил“ във Велики Преслав. Според решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1 април 2004 година Наум е назначен за главен секретар на Синода и за председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Свети Александър Невски“.

На 17 март 2007 година в катедралата е ръкоположен за стобийски епископ и продължава да е главен секретар на Светия Синод. През 2010 година отстъпва председателското място на храма „Свети Александър Невски“ на епископ Тихон Тивериополски.

На 16 март 2014 година русенските епархийски избиратели с 22 гласа го избират за кандидат-митрополит на Русенската епархия. На 23 март 2014 година в синодалния параклис „Свети цар Борис“ с пълно единодушие Светият синод го избира за митрополит на Русенската епархия. На 5 април пристига в епархията си и е въдворен като епархийски митрополит, а на 6 април 2014 година отслужва първата си литургия в катедралния храм „Света Троица“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    3
    СкъсанЛявЧервенШушон
    При всички положения новият Патриарх трябва да е бившо ченге от ДС, да обича Кремъл, Путин и се подчинява на братската Руска православна църква!
  • 3
    2
    мирянин
    Дано да е дядо Наум! Прекрасен Човек и Божи служител! Напълно заслужава да продължи делото на дядо Неофит! АМИН! Дано му повярват останалите митрополити!
  • 6
    1
    Батман
    Само да не е Търновският, че е потънал в морета от каймета.Парите и имотите му са много.Църковните служители не мислят за миряните,а за милионите си,
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари